In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Eerste wrakstuk van schip dat 175 jaar geleden verging gevonden

Voor het eerst is een restant gevonden van het schip 'de Phoenix' dat in 1847 zonk op Lake Michigan voor de kust van de Amerikaanse staat Wisconsin. Het schip had 154 Nederlandse migranten aan boord en verging op zes kilometer uit de kust nadat er brand aan boord was ontstaan, vandaag exact 175 jaar geleden.

Het schip vloog in brand en brandde af tot op de waterlijn. De schoorsteen viel in het water. Daarna werd het naar de haven gesleept. De restanten zijn verdwenen toen de haven werd uitgebreid.

Vanwege het hoge aantal Achterhoekers aan boord, maakte Omroep Gelderland een podcast over de tocht. De regionale zender kwam in contact met de Amerikaanse wrakzoeker Steve Radovan die acht jaar geleden al eens naar het wrak zocht, maar alleen een 'boomstam' op de bodem van het meer tegenkwam.

De omroep stuurde de beelden van Radovan deze zomer naar het Maritiem Museum van Wisconsin dat het officiële duikteam van de staat inschakelde.

De 'boomstam' bleek bij nader inzien de schoorsteen van het vergane schip:

'Ik dacht zeven jaar lang dat het een boomstam was'

Het museum noemt de vondst een speld in een hooiberg: "De locatie, de afmetingen en de constructie van deze schoorsteen kloppen allemaal met de gegevens die bekend zijn van de Phoenix", zegt Kevin Cullen van het museum tegen de regionale omroep.

De podcastmaker noemt het verhaal van de opvarenden tragisch: "De migranten hadden de overtocht over de Atlantische Oceaan met een zeilschip gemaakt en dachten waarschijnlijk dat het gevaarlijkste deel van de reis erop zat. Ze moesten alleen nog het meer over en dan gaat het zo dicht voor de kust mis."

Over de zoektocht naar het schip en de Nederlandse opvarenden maakte de omroep een vijfdelige podcastserie en documentaire.

Advertentie via Ster.nl