NOS Nieuws

Hooggerechtshof Nieuw-Zeeland: discriminerend dat 16-jarigen niet mogen stemmen

Het Nieuw-Zeelandse Hooggerechtshof vindt de huidige minimumleeftijd van 18 jaar om te stemmen in het land discriminerend voor 16- en 17-jarigen.

De uitspraak werd gedaan na een jarenlange juridische weg van een groep jongeren die zich hadden verenigd in de actiegroep Make it 16 om het stemrecht uit te breiden.

Volgens de uitspraak van het Hooggerechtshof is het in strijd met de grondwet om jongeren op basis van hun leeftijd uit te sluiten om te stemmen. Daarmee werd een besluit van een lagere rechter tenietgedaan.

De uitspraak werd door de beweging gevierd als een grote overwinning, maar uiteindelijk is het aan het parlement en de regering om te beslissen over een eventuele verlaging van de minimale stemleeftijd.

Uitspraak verandert op korte termijn nog niets

De regering hoeft geen veranderingen aan te brengen na een uitspraak van het Hooggerechtshof, maar moet volgens de wet wel over het oordeel spreken. Dat geldt ook voor het parlement. Minister van Justitie Kiritapu Allan zei na het vonnis dat de regering "de implicaties van het vonnis aan het overwegen is".

Voor een wijziging van de leeftijd is een 75 procent meerderheid nodig in het parlement. Die is er momenteel niet. De jongerenbeweging hoopt het wel voor elkaar te krijgen bij lokale verkiezingen om de leeftijd op korte termijn te verlagen, daar is maar een meerderheid van meer dan 50 procent voor nodig in het parlement.

Op straat in Auckland zijn de meningen verdeeld:

'Ik vind dat iedereen moet kunnen stemmen'

Mocht de minimale stemleeftijd omlaag gaan, is Nieuw-Zeeland niet het eerste land waarin 16- en 17-jarigen mogen stemmen. In Europa is de minimale stemleeftijd in Oostenrijk en Malta 16 jaar en ook in bijvoorbeeld Duitsland mogen 16- en 17-jarigen in sommige deelstaten stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl