NOS
NOS NieuwsAangepast

Partij voor de Dieren wil snel meer 'klimaattaboes' doorbreken

Niet alleen minder vliegen, autorijden en vlees, maar ook minder fossiele subsidies, vervuilende industrie, sierteelt, kunstmest en ongebreidelde wereldhandel. Dit zijn de "Klimaattaboes" waar oppositiepartij de Partij voor de Dieren zo snel mogelijk van af wil.

En dat is mogelijk, zo maakte plaatsvervangend fractievoorzitter Christine Teunissen in haar speech op het partijcongres in Den Bosch duidelijk. "Als we die taboes zouden doorbreken, dan is het helemaal niet onhaalbaar om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken." Teunissen vervangt tijdelijk partijleider Esther Ouwehand die vanwege overbelasting thuis zit.

Besturen

De partij met zes zetels in de Tweede Kamer verdubbelde in maart bij de gemeenteraadsverkiezingen en bestuurt nu in vier gemeenten: Arnhem, Almere, Amersfoort en Groningen. In de laatste politieke barometer staat de Partij voor de Dieren er met 9 zetels ook goed voor. Teunissen hoopt bij de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen over vier maanden de groei door te zetten.

Maar het is nog onduidelijk of de partij bij een verkiezingswinst ook in het provinciale bestuur wil meedoen. Dan kunnen ze een stempel drukken op het terugdringen van de stikstofuitstoot, een van de belangrijkste politieke thema's van het moment.

Schijnwerpers

Teunissen maakte in haar speech duidelijk dat ze weinig voelt voor de aanpak van de traditionele partijen, die problemen "stapje voor stapje" aanpakken. Dat leidt tot vertraging en daar is volgens haar geen tijd voor. "Het zijn de activisten, die mensen die dag in dag uit de schijnwerpers op de klimaatcrisis richten, waardoor we nog een kans hebben om het tij te keren." De partij gaat ook met de activistische milieubeweging Extinction Rebellion in gesprek, werd op het congres bekendgemaakt.

De partij wil het aantal koeien, varkens en kippen zo snel mogelijk fors beperken. "Wij willen wel meer dieren, maar meer vlinders, bijen, bodemdiertjes, vogels, vissen en kikkers in de sloot."

BBB

In haar speech haalde Teunissen stevig uit naar de Boer Burger Beweging (BBB) die volgens haar twijfel zaait. "Een partij die ontkent dat de enorme hoeveelheid stikstof die uit de Nederlandse landbouw komt, slecht is voor de natuur". De tijdelijke fractievoorzitter zegt dat BBB gesteund wordt door "Big Agro", dat zijn grotere land- en tuinbouworganisaties. "BBB is een gevaar voor dieren, natuur en milieu." stelt Teunissen.

De verwachting is dat BBB bij de provinciale statenverkiezingen een behoorlijke winst zal halen. Maar het lijkt uitgesloten dat de Partij voor de Dieren met de BBB in zee zal gaan. Teunissen noemt BBB in haar speech een partij van "stikstofontkenners, landbouwsubsidietrekkers en gifspuiters. De partij die staat voor elk jaar 600 miljoen dode dieren in de slachthuizen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl