NOS-analisten Ibrahim Afellay, Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk
NOS Voetbal

NOS-analisten kijken in glazen bol: 'Kwartfinales eindstation Oranje'

Het WK voetbal in Qatar is op voorhand waarschijnlijk het meest besproken en controversieelste toernooi in de geschiedenis. Maar vandaag gaat de bal toch echt rollen. Gastland Qatar en Ecuador trappen het toernooi dan om 17.00 uur af.

Wat zijn de kansen van Oranje? Wie wordt er wereldkampioen? En welke landen gaan verrassen of teleurstellen? De vaste NOS-analisten Rafael van der Vaart, Pierre van Hooijdonk en Ibrahim Afellay poetsen hun glazen bol op en wagen zich aan een voorspelling.

Wat verwachten jullie van Oranje?

Van Hooijdonk: "Ik denk dat het Nederlands elftal de kwartfinales gaat halen. Ik hoop niet dat het dan klaar is, maar dat denk ik wel. Het Nederlands elftal is wel in staat om iedereen te verrassen, maar ik zeg niet gelijk dat we wereldkampioen worden."

Van der Vaart: "Ik verwacht ook dat het in de kwartfinales eindigt. Dan tref je waarschijnlijk voor het eerst een echt sterke tegenstander, zoals Argentinië. Dat soort landen zijn een beetje te sterk voor Nederland."

Louis van Gaal tijdens een training van het Nederlands elftal

Afellay: "Als ze de halve finales halen, hebben ze het echt heel goed gedaan. Gezien het gunstige schema, is het halen van de kwartfinales in ieder geval een must. Als je dan een land als Argentinië tegenkomt, heb je de eerste serieuze test. Win je, dan heb je het sowieso goed gedaan dit WK."

Is bondscoach Louis van Gaal dan te optimistisch?

Afellay: "Van Gaal heeft veel vertrouwen in zichzelf. Hij heeft aangetoond dat hij een elftal kan smeden. En dit Oranje zal het meer dan ooit moeten hebben van het collectief."

Van der Vaart: "Als je aan iets begint, ga je ook nooit zeggen: we worden tweede. Je moet beginnen, bij wat voor spel dan ook, om kampioen te worden. Maar er zijn zo veel spelers niet in vorm of geblesseerd geweest, dat ik de kwartfinales al best oké zou vinden."

Van Hooijdonk: "Ik snap wel waar het vandaan komt. Van Gaal is in 2014 bondscoach geweest van een elftal dat met vijf verdedigers ging spelen omdat het niet zo'n hele sterke groep was. Als je dan de halve finales haalt en je hebt nu het gevoel dat de selectie in het geheel sterker is, dan kan en mag je meer verwachten. Ik denk dat Van Gaal het op die manier ziet."

Wie wordt er wereldkampioen?

Van Hooijdonk: "Ik hoop dat het weer een keer Brazilië wordt. Frankrijk en Brazilië zijn voor mij de favorieten. Die Fransen hebben zo veel kwaliteit, maar het spat er nooit vanaf. Zo werden ze ook wereldkampioen. Niet spectaculair. Ik zou het mooi vinden als we een wereldkampioen krijgen waar we heel erg graag naar kijken. Brazilië heeft er alle spelers voor en ze zullen gaan spelen om te winnen."

Het elftal van Brazilië voor de finale van de Copa America 2021

Van der Vaart: "Frankrijk. Die hebben het beste team, zijn allemaal groot en fysiek sterk. Echt een heel moeilijk land om tegen te spelen. Natuurlijk is er altijd wat aan de hand bij die Fransen, maar ze zijn zo sterk. Ik hoor veel mensen Brazilië als favoriet noemen, maar ik heb dat niet zo."

Afellay: "Argentinië. Ze zijn al drie jaar ongeslagen! Vorig jaar hebben ze de Copa América gewonnen en ze zijn een echt collectief. Dat is het verschil met voorgaande jaren. Ze hebben altijd goede spelers gehad, maar vormen nu een hecht team."

Wie wordt de beste speler?

Van Hooijdonk: "Ik hoop echt dat we nog één keer naar Lionel Messi en Cristiano Ronaldo op het allerhoogste niveau mogen kijken. Ik gun ze beiden de titel van beste speler. Dat het WK nu in november is, is voor hen gunstig. Aan het einde van het seizoen is Messi meestal opgebrand. En Ronaldo heeft sowieso nog weinig gespeeld dit seizoen. Die wil wat laten zien."

Lionel Messi midden in de Argentijnse feestvreugde na het winnen van de Copa America

Van der Vaart: "Kylian Mbappé. Dat is voor mij duidelijk. Een combinatie van alles: snelheid, techniek, inzicht. Echt een speler van deze tijd. En hij verkeert in een waanzinnige bloedvorm, niet normaal."

Afellay: "Lionel Messi. Hij is in mijn ogen de beste speler aller tijden. Messi is de man om wie alles draait bij Argentinië en hij moet het verschil maken aan de bal. De druk van het winnen van een prijs met zijn land is er ook af, na het winnen van de Copa América vorig jaar. En hij is in vorm."

Welk land gaat de wereld verrassen?

Van der Vaart: "Dan ga ik voor Denemarken. De Denen hebben een hele goede trainer, Kasper Hjulmand. Toen hij trainer was bij Nordsjaelland heb ik tegen hem gespeeld. Hij laat zijn teams spelen in de Nederlandse stijl. Ze hebben Frankrijk twee keer verslagen in de Nations League. Het is echt een hechte ploeg, die als team het verschil maakt."

Afellay: "Ik zou Senegal zeggen, maar door het wegvallen van Sadio Mané wordt dat lastig. Daarom noem ik Uruguay. Die zijn derde geworden in de WK-kwalificatie achter Brazilië en Argentinië. Dat is niet niks. Ze hebben een geslepen selectie met jongens als Luis Suárez, Diego Godín en Edinson Cavani en daaraan gekoppeld talenten als Federico Valverde, Ronald Araújo en Darwin Núñez. Echt een goede mix."

Van Hooijdonk: "Portugal. Die hebben een hele sterke selectie, met heel veel goede spelers. Ik heb in 2016 Portugal ook bestempeld als favoriet. Dat kwam toen uit. Ik denk dat zij in staat zijn om ver te komen. Alleen vrees ik dat dat niet gepaard zal gaan met het mooiste voetbal. Maar hopelijk wel met een glansrol voor Ronaldo."

Welk land gaat teleurstellen?

Van Hooijdonk: "Engeland. Elke keer dat ik dat 'football's coming home'-liedje hoor, denk ik: daar gaan we weer. Ik ben niet zo gecharmeerd van Engeland, bondscoach Gareth Southgate staat ook onder grote druk. Nee, ik verwacht weinig van ze. Maar ik realiseer me dat ik wel ergens Harry Kane als topscorer van het WK heb ingevuld. Dat gaat dan weer niet zo goed samen, haha."

Kevin De Bruyne in duel met Frenkie de Jong tijdens Nederland-België

Van der Vaart: "België. Ik denk dat die, zeker verdedigend, over hun hoogtepunt heen zijn. De enige die voor hen het verschil maakt, is Kevin De Bruyne, een wereldvoetballer. Maar Eden Hazard levert al tijden niet, Romelu Lukaku is niet fit. Als je puur naar de selectie kijkt, zouden ze ook zomaar kunnen verrassen. Maar ik denk dat zij de grootste teleurstelling worden dit WK."

Afellay: "Frankrijk. De motor op het middenveld is er niet bij, N'Golo Kanté. Dat is echt een grote aderlating en zijn gemis wordt onderschat. En dat geldt ook voor Paul Pogba. Dat zijn twee belangrijke pionnen voor Frankrijk. Bovendien is er daar altijd wrijving in de selectie. Ik denk dat Frankrijk daarom teleur gaat stellen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl