Veroordeelden en raadslieden in Mallorca-zaak geschrokken van vonnis
Eén vrijspraak, acht gevangenisstraffen: de rechtbank heeft niet mild geoordeeld in de zaak waarbij een vriendengroep uit Hilversum terechtstond voor een geweldsexplosie op Mallorca in de zomer van 2021. Voor verschillende verdachten is de straf fors hoger uitgevallen dan het Openbaar Ministerie had geëist.
Op af en toe een kort onderonsje met hun advocaat en een zijdelingse blik naar elkaar na, luisterden de negen jonge verdachten vrijdagochtend geconcentreerd naar wat de rechter te zeggen had. Die noemde het een belangrijke en beladen dag waar velen met spanning naar hebben uitgekeken.
Om iets van die spanning weg te nemen, maakte de rechter direct aan het begin bekend dat Martijn T. werd vrijgesproken, maar dat er voor alle andere verdachten veroordelingen zouden volgen. Straffen, zo zei hij even later, die "hard zullen aankomen en hoger zijn dan geëist door de officier van justitie". De hoogste straf was voor hoofdverdachte Sanil B., hij kreeg zeven jaar cel opgelegd.
Hoewel het Openbaar Ministerie van mening was dat voor een aantal verdachten een taakstraf of korte gevangenisstraf zou volstaan, oordeelde de rechter anders. Die lichtte toe dat, omdat de hele groep heeft meegedaan aan het geweld in de nacht van 13 op 14 juli, de straffen dichter naar elkaar toe zijn getrokken. Daarnaast wil de rechtbank met deze uitspraak het signaal afgeven dat "dit soort zinloos en extreem groepsgeweld zwaar wordt bestraft."
'Geschrokken van vonnis'
De advocaten van de verdachten zijn het erover eens dat de straffen fors hoger zijn uitgevallen dan verwacht. De advocaat van Lukas O. - hij kreeg een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 18 maanden - zegt dat zijn cliënt geschrokken reageerde op het vonnis. "Het is een forse straf, dat is heftig. Ook andere verdachten hebben een erg hoge straf gekregen. Hoger dan doorgaans wordt opgelegd."
Hein B. werd vrijgesproken voor doodslag op Heuvelman, waardoor zijn straf van 30 maanden cel flink lager uitviel dan de geëiste acht jaar. Toch heeft zijn advocaat gemengde gevoelens. "Ik ben blij dat hij is vrijgesproken voor doodslag op Carlo, maar dan blijft er nog een heel hoge straf over."
Sanil B. is de enige die is veroordeeld voor de dood van Carlo Heuvelman. De rechtbank zei dat B. niet als enige verantwoordelijk is voor de dood van Heuvelman, maar dat tegen de anderen onvoldoende bewijs is. Hierover zegt de advocaat van B.: "Het is voor de verdachte bijzonder zuur dat de rechtbank oordeelt dat hij dit niet alleen heeft gedaan, maar hij er wel als enige voor veroordeeld wordt."
Complexe zaak
Universitair docent strafrecht in Maastricht Dorris de Vocht spreekt van een complexe rechtszaak, waarin de rechter toch een bijzonder heldere uitspraak heeft gedaan. De complexiteit zit er volgens haar in dat er maar liefst negen verdachten zijn en dat de groep in de bewuste nacht op drie verschillende plekken geweld pleegde. "De rechtbank moet dus heel precies vaststellen wie wat wanneer heeft gedaan en dat is niet makkelijk. Maar daar zijn de rechters heel zorgvuldig mee omgegaan."
Zo legt de rechtbank duidelijk uit waarom Sanil B. wel is veroordeeld voor doodslag op Carlo Heuvelman en medeverdachten Mees T. en Hein B. niet. Dat heeft te maken met het gevonden dna van Heuvelman op B.'s schoen en een getuige die iemand met B.'s signalement Heuvelman heeft zien schoppen. De Vocht: "Dat bewijs ontbrak bij Mees T. en Hein B., dus zijn die vrijgesproken van doodslag op Carlo."
Aan de andere kant verklaren de rechters ook waarom sommige verdachten juist een veel hogere straf kregen dan geëist. "De rechtbank vindt dat de gevorderde straffen onvoldoende recht doen aan de ernst en de mate van het opeenvolgende (openlijk) geweld en de gevolgen daarvan", staat in de vonnissen.
De Vocht is benieuwd wat de uitspraak van vandaag gaat betekenen voor de procesopstelling van de verdachten, die de kaken op elkaar hielden over wie er verantwoordelijk was voor de fatale mishandeling. "Ik kan me voorstellen dat sommigen de behoefte krijgen alsnog of uitgebreider te gaan verklaren, nu ze toch flinke celstraffen hebben gekregen. Dat zou menselijk zijn. Maar daarvoor moeten we het hoger beroep afwachten dat er vast komt."