NOS Voetbal

ADO-zondebok spreekt in diepe crisis: 'Je moet het maar willen, deze slangenkuil'

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

ADO Den Haag is bezig aan zijn slechtste seizoen ooit in het betaald voetbal. In deze uiterst roerige periode bezocht directeur Edwin Reijntjes de laatste wedstrijd van zijn club dinsdag uit voorzorg onder politiebegeleiding.

Reijntjes is namelijk de gebeten hond bij de achterban. De spreekkoren logen er niet om tijdens het laatste competitieduel met Roda JC. "Het klinkt heel stoer, maar ik vind deze situatie vooral vervelend voor de club. Niet voor mezelf."

Edwin Reijntjes (rechts) bij de aanstelling van hoofdtrainer Dirk Kuijt

Hij had zijn huis in Nederland al verkocht, om samen met zijn vrouw naar Zweden te emigreren. Totdat ineens die lokroep kwam van ADO, de club waar hij al zijn hele leven over de vloer komt. Zijn vrienden verklaarden hem helemaal voor gek toen hij nog een jaar bijtekende.

Heeft u achteraf spijt?

"Nee."

Wordt u ook persoonlijk bedreigd?

"Gelukkig niet. Ik heb eerder wel extra beveiliging gehad, maar dat was in de tijd dat we met investeerders spraken die bij de supporters niet goed lagen."

Gepokt en gemazeld in het bedrijfsleven voelde Reijntjes (64) zich de aangewezen persoon om zijn ADO door de zoveelste storm in de clubgeschiedenis te loodsen. Gespecialiseerd in overnames kon hij met zijn expertise de club na de wurggreep van het Chinese Vansen United aan een nieuwe eigenaar helpen.

De club is sinds dit jaar in handen van Bolt, het bedrijf van de Amerikaanse miljardair David Blitzer.

"En ik vertrek alleen als de aandeelhouder vindt dat ik weg moet", is Reijntjes duidelijk. "We hebben afgelopen zomer een plan gemaakt en met trainer Dirk Kuijt, John Metgod en Chris van der Weerden grote namen aangetrokken. Mannen die ervaren zijn in het topvoetbal. We gaan niet na vier maanden al onze koers 180 graden wijzigen."

Een zorgelijke blik bij ADO trainer Dirk Kuijt

Uiteraard heeft hij alle berichten in de media meegekregen. Dat hij Kuijt zelf verzocht op te stappen, onzin over het salaris van topscorer Thomas Verheydt en een afkoopsom van zes ton voor Kuijt. Over Verheydt en Ricardo Kishna, jongens die opgegroeid zijn met ADO en hun zorgen uitten over de cultuur binnen de club.

"Ze willen hier het liefst dat de club volledig door Hagenezen wordt geleid", merkt Reijntjes, die zelf wat dat betreft goed past in het profiel van de ideale bestuurder. "Dat streven vind ik niet reëel. Wel moet iedereen natuurlijk affiniteit hebben met Den Haag."

Verheydt en Kishna houden het bij een eerdere verklaring, waarbij ze een vertrekwens hebben uitgesproken.

"Dat zou ik heel jammer vinden. Het is bijna winterstop, dat is de tijd dat we gaan evalueren en met elkaar gaan praten. En als blijkt dat er versterking moet komen, dan gaan we daar werk van maken. Maar als deze mannen niet voor onze club willen spelen, houdt het op."

Ricardo Kishna en Thomas Verheydt hebben een transferverzoek ingediend

De positie van Kuijt, die zijn werk in crisistijd zelfs "gevaarlijk" noemde, staat volgens Reijntjes nog niet ter discussie. "We hebben uitstekend contact met elkaar. Natuurlijk zijn we het weleens met elkaar oneens, maar de werkrelatie lijdt daar niet onder."

Waar komt alle onrust dan vandaan?

"Door de slechte resultaten, maar die emotie moet je als bestuurder uitbannen. En vergeet niet: aan de andere kant gaat het ook goed met de club, op kantoor zie ik weer lachende gezichten. De miljoenenverliezen waarover je hoort, zijn ingecalculeerd en worden volledig gedekt door de nieuwe eigenaar."

"Het is mijn stellige overtuiging dat er ook veel geruchten in de wereld geholpen zijn vanuit partijen die uiteindelijk niet zijn gekozen bij de overname. Die de nederlaag niet accepteren."

Ongeregeldheden in Den Haag, als ADO tegen Excelsior een 3-0 voorsprong en promotie naar de eredivisie heeft verspeeld

Naar aanleiding van de gebeurtenissen eind vorig seizoen is er bij ADO veel veranderd. Niet alleen is er in veiligheid en mensen geïnvesteerd. De club werkt ook hard aan een geavanceerd veiligheidssysteem, waarbij alle toeschouwers kunnen worden geïdentificeerd en gecontroleerd.

Aanvankelijk mochten dit seizoen alleen seizoenkaarthouders naar binnen, nu ook de clubkaarthouders. Voor vrije verkoop is het nog een paar maanden te vroeg. "We moeten precies weten wie er in het stadion zitten en in nauw overleg met de lokale driehoek de juiste stappen zetten."

Reijntjes vertrekt in principe komende zomer bij ADO, maar wil de club uiteraard niet overdragen zoals die er nu voorstaat.

"Qua merkbeleving staat ADO nog steeds in het rijtje met FC Twente, FC Utrecht en AZ, die koers moeten we vasthouden", kijkt Reijntjes met een schuin oog naar de subtop van de eredivisie. "Natuurlijk liggen de sportieve ambities ook hoog, maar eerst eens promoveren."

Een stabiele eredivisieclub worden, die goed geleid wordt en financieel gezond is. Dat is volgens Reijntjes wat ADO zich uiteindelijk ten doel moet stellen. "Maar we hebben een partij tegenslagen gehad de laatste jaren."

Wat denkt u hier achter te laten?

"Ik wilde de club het liefst verlaten met promotie. Die lijkt nu verder weg dan ooit, want we staan bijna onderaan. Maar laat de club na een sterke tweede seizoenshelft in elk geval weer uitstralen dat we op de goede weg zijn."

"En ik had ook bedacht dat ik pas wilde vertrekken als er een goede opvolger voor mij was gevonden, iemand die het zeker voor de komende vier of vijf jaar oppakt. Die continuïteit kan ik ze niet meer bieden. Ja, je moet een beetje gek zijn voor deze functie. Want je moet het maar willen, deze slangenkuil."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl