NOS Nieuws

Toch persoonsgegevens beschikbaar voor vervolgonderzoek oversterfte coronapandemie

Bij het vervolgonderzoek naar oversterfte tijdens de coronapandemie kunnen de onderzoekers toch gebruik gaan maken van persoonsgegevens. Die waren eerst om privacy-redenen niet voor hen toegankelijk.

Eind 2021 overleden zo'n 3400 mensen meer dan verwacht, aan andere oorzaken dan corona. Het blijft onduidelijk waardoor dat precies komt, ook na het onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het RIVM. Op verzoek van de Tweede Kamer doet een groep onafhankelijke wetenschappers een vervolgonderzoek naar die oversterfte.

Het CBS en het RIVM hebben een juridische grond om de vaccinatiegegevens inclusief persoonsgegevens voor statistische doeleinden te delen met de wetenschappers.

Strenge voorwaarden

Voor het gebruik van deze data gelden strenge voorwaarden, zoals het niet herleidbaar kunnen zijn tot individuele personen. Ook moeten de wetenschappers die de data willen gebruiken een onderzoeksplan indienen.

Ook de GGD'en hebben een juridisch houdbare werkwijze gevonden om eenmalig positieve covid19-testuitslagen te delen ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl