Boodschappenbezorger
NOS Nieuws

Online supers slepen traditionele supermarkten voor de rechter om cao

Online supermarkten en traditionele supermarkten staan binnenkort tegenover elkaar in de rechtszaal. De online boodschappenbezorgers, zoals Picnic, Flink en Gorillas, weigeren hun personeel volgens de supermarkt-cao te betalen en vragen de rechter om voor hen een uitzondering te maken.

Het is een langslepende kwestie die afgelopen september beslecht leek. Minister Van Gennip van Sociale Zaken verwierp toen de bezwaren van de online bedrijven en verklaarde de supermarkt-cao algemeen verbindend. Het gevolg daarvan was dat de online supers bijvoorbeeld ook toeslagen voor avondwerk en weekenddiensten aan hun personeel moesten betalen.

Maar de online bedrijven willen zich daar niet bij neerleggen. Ze vinden dat ze compleet anders werken dan de traditionele supermarkten. Zo werken ze niet met minderjarigen voor de bezorging van boodschappen, terwijl stenen supermarkten doorgaans minderjarigen in hun winkels inzetten. De online winkels zeggen dat de toeslagen voor hen veel duurder uitpakken, omdat de salarissen van hun oudere personeel al hoger liggen.

Cao eerder niet voor Picnic

De branchevereniging van de online bedrijven, E-commerce Nederland, sleept daarom FNV, CNV en de belangenbehartiger van de supermarkten, het Vakcentrum, voor de rechter. Tot de rechter uitspraak doet, passen de online bedrijven de cao niet toe.

Het Vakcentrum en de bonden hebben de dagvaarding nog niet ontvangen en willen daarom nog niet reageren.

Picnic heeft in 2019 ook al een rechtszaak tegen de FNV gevoerd over de cao voor supermarkten. Toen oordeelde de rechter dat de cao niet hoeft te worden toegepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl