Pieter van den Hoogenband en Esther Vergeer
NOS Sport

Van den Hoogenband en Vergeer ook chef de mission Parijs 2024

Pieter van den Hoogenband is tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs opnieuw chef de mission van de Nederlandse ploeg. De drievoudig olympisch zwemkampioen bekleedde die functie ook tijdens Tokio 2020.

De paralympische ploeg staat over twee jaar onder leiding van Esther Vergeer. De voormalig rolstoeltennisster, goed voor zeven olympische titels en 42 grandslamzeges in het enkel- en dubbelspel, was ook tijdens de Winterspelen van Pyeongchang (2018) en Peking (2022) en de Zomerspelen van Tokio werkzaam in die hoedanigheid.

Recordscore

Zowel de 44-jarige Van den Hoogenband als de 41-jarige Vergeer staat over twee jaar in Frankrijk voor de opgave om de recordscore van de laatste Spelen te overtreffen.

Onder leiding van 'VdH' kwam TeamNL vorig jaar in de Japanse metropool tot een totaal van 36 medailles: 10 goud, 12 zilver, 14 brons. Vergeer zag haar paralympische ploeg zelfs terugkeren met 59 medailles: 25 goud, 17 zilver en 17 brons.

Dit waren de hoogtepunten van de Paralympische Spelen in Tokio

"Ik zal me in Parijs net als in Tokio beperken tot een dienende rol", zegt Van den Hoogenband. "In de aanloop naar de Spelen zal ik zoveel mogelijk gebruik maken van mijn netwerk in de internationale sport. Dankzij de contacten die ik heb binnen het Franse organisatiecomité, waar onder meer oud-zwemmer Alain Bernard deel van uitmaakt, hoop ik dat we het spel in Parijs op bepaalde vlakken straks slimmer kunnen spelen dan andere landen."

Hij noemt het een ontegenzeggelijk voordeel dat de Olympische Spelen over twee jaar op een paar honderd kilometer afstand van Nederland worden georganiseerd.

Thuisvoordeel

Van den Hoogenband: "We hebben echt een soort thuisvoordeel. Er is ditmaal geen sprake van aanpassingen op het gebied van tijdsverschil of klimaat. We kunnen ons, net als tijdens Londen 2012, in eigen huis voorbereiden op de Olympische Spelen en waar mogelijk sparringpartners uit andere landen ontvangen om mee te trainen. Een ideale situatie."

Bekijk hieronder interviews met Pieter van den Hoogenband en Esther Vergeer over Parijs 2024.

Van den Hoogenband verwacht over twee jaar opnieuw veel van de olympische ploeg. "De Nederlandse topsport bevindt zich op een belachelijk hoog niveau. Als ik alleen al kijk naar de prestaties in de atletiek, dat is in één woord grandioos."

"De bevlogenheid van deze lichting sporters is een enorme bron van inspiratie. Wanneer zulke mensen een beroep op me doen om van Parijs 2024 opnieuw een groot succes te maken, vind ik dat een enorme eer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl