NOS SportAangepast

Handbalsters rollen Montenegro op en hebben WK-ticket binnen: 'Heel belangrijk'

De Nederlandse handbalsters hebben hun vertrouwen opgekrikt tegen Montenegro. In de laatste groepswedstrijd op het EK werd het 42-25.

Een flinke opsteker voor Oranje, want in de voorgaande duels ging het zeer moeizaam en verspeelde de ploeg een plek bij de beste vier van Europa. Door de winst op Montenegro plaatste Oranje zich wel voor het WK.

Handbalsters rollen Montenegro op, tanken vertrouwen en hebben WK-ticket binnen

De Montenegrijnse vrouwen waren al geplaatst voor de halve finales van het EK, nadat het dinsdagavond Roemenië had verslagen. Daardoor kon Oranje plaatsing voor de halve finales al vergeten.

Vanavond stond nog wel plek drie in de groep op het spel. Een plek die recht geeft op een duel om de vijfde en zesde plek en directe plaatsing voor het WK.

Direct na de zege op Montenegro was kwalificatie voor het WK nog niet honderd procent zeker. Spanje kon Nederland nog van plek drie in de poule stoten door met vijftien doelpunten verschil te winnen van olympisch kampioen Frankrijk. Dat lukte niet, de Françaises wonnen met 36-23.

Eerherstel

Derde plek en een WK-ticket of niet, tegen Montenegro stond er voor Oranje eigenlijk nog meer op het spel. Zelfvertrouwen. Eerherstel. Na een pijnlijke nederlaag tegen Duitsland (28-36) en moeizaam gelijkspel tegen Spanje (29-29) was de ploeg van bondscoach Per Johansson erop gebrand het beste van zichzelf te laten zien.

Bekijk hieronder de reacties van aanvoerster Kelly Dulfer en keepster Yara ten Holte:

Handbalsters blij met sportieve revanche en WK-ticket: 'Heel belangrijk'

Aanvoerder Kelly Dulfer, tegen Spanje nog zo gemist door de relatief jonge ploeg, keerde terug na een schorsing en dat had effect. Oranje oogde, ondanks een aftastend begin, stukken stabieler dan tegen Duitsland en Spanje. Na zeven minuten kwam Oranje voor het eerst op voorsprong (5-4) en sindsdien niet meer op achterstand.

Ten Holte uitblinker

Tegen het einde van de eerste helft liep Oranje langzaam weg bij Montenegro. Uitblinker aan Nederlandse kant was keepster Yara ten Holte, de vervanger van de zwangere Tess Wester. Ten Holte speelde sterk, redde een aantal keer op belangrijke momenten en pakte 36 procent van de ballen die op haar doel werden afgevuurd.

"We wisten dat we veel meer in de ploeg hadden dan we de afgelopen wedstrijden hadden laten zien", zei Ten Holte na afloop. "42 doelpunten is wel heel veel. Ik zou me een beetje schamen als ik die ploeg zou zijn."

Kelly Dulfer vuurt op het Montenegrijnse doel

"We hebben het laten zien, vanaf het begin", vult Dulfer aan. "Toch ga je een beetje met een dubbel gevoel weg. Wat als, wat als", doelt ze op de vorige wedstrijden. Montenegro hoefde niet meer vol te gaan tegen Nederland. "Zij kozen ervoor om basisspelers rust te geven."

Dulfer kan het wisselvallige spel van Oranje dit EK wel verklaren. "We hebben een vrij nieuwe ploeg. Het is nog een beetje zoeken en het gaat heel erg op en neer. Daar moeten we van leren, dat we constanter moeten spelen."

'Voor ons gevoel belangrijk'

De overwinning op Montenegro is in ieder geval prettig. Dulfer: "Voor het WK was het belangrijk, voor het OKT was het belangrijk, voor ons gevoel was het belangrijk. Dus het is heel belangrijk dat we deze wedstrijd zo dik gewonnen hebben."

Vrijdag speelt Oranje zijn laatste duel bij het EK in Slovenië, Noord-Macedonië en Montenegro. Om plek vijf. In de Sloveense hoofdstad Ljubljana tegen Zweden, de nummer drie uit de andere groep. Het WK vindt plaats in november 2023, in Denemarken, Noorwegen en Zweden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl