President Biden, bondskanselier Scholz, president Macron en andere leiders bespreken de raketinslag bij de G20 op Bali
NOS NieuwsAangepast

Biden: raket die neerkwam in Polen is afgevuurd door Oekraïne

De raket die gistermiddag insloeg in het Poolse dorp Przewodów, op de grens met Oekraïne, is afgevuurd door Oekraïne. Dat heeft de Amerikaanse president Biden laten weten aan de leiders van de G7-landen en de NAVO, zegt een bron bij het Atlantisch bondgenootschap tegen persbureau Reuters. De Poolse president Duda zegt dat het geen doelbewuste aanval was, maar een ongelukkige fout.

Een eerste onderzoek wees er al op dat de raket door Oekraïne was ingezet om een inkomende Russische raket in het grensgebied met Polen te onderscheppen. Ook het Russische ministerie van Defensie stelt dat Oekraïne de raket heeft afgevuurd. Bij de explosie op een landbouwbedrijf kwamen twee mensen om het leven.

"Op basis van beelden van de brokstukken gisteravond in Polen hebben Russische defensiespecialisten ondubbelzinnig vastgesteld dat het gaat om een luchtafweerraket van het type S-300 van de Oekraïense luchtmacht", zo wordt het ministerie geciteerd door het Russische persbureau RIA.

Intussen heeft de inslag in NAVO-lidstaat Polen wel tot grote internationale spanningen geleid: als de aanval wel door Rusland was uitgevoerd, had die kunnen worden beschouwd als een aanval op álle NAVO-landen. Maar dat is dus niet aan de orde. Polen rekent wel op versterking van de luchtverdediging van de NAVO boven zijn grondgebied.

Hysterische, russofobe reactie

Rusland voerde gisteren grootscheepse luchtaanvallen uit op elektriciteitsvoorzieningen in Oekraïne. Daardoor zitten zeven miljoen huishoudens in het land zonder stroom. Kiev zegt dat het de zwaarste aanvallen waren sinds het uitbreken van de oorlog, eind februari. Ook de stroomvoorziening in buurland Moldavië is erdoor getroffen. Duda stelt Rusland daarom wel verantwoordelijk voor de inslag in Polen: de Oekraïense raket is afgevuurd in reactie op de Russische bombardementen.

Rusland ontkende gisteren meteen al dat het de raketaanval op Polen had uitgevoerd. De woordvoerder van het Kremlin heeft die ontkenning vandaag herhaald: "We hebben opnieuw een hysterische, waanzinnige russofobe reactie gezien die geen enkele grond had in de feiten." Opvallend was dat hij het optreden van president Biden loofde: dat noemde hij "terughoudend en veel professioneler".

Biden zei gisteren al dat hij het onwaarschijnlijk achtte dat de raket door Rusland is afgevuurd. Hij leidde een ingelast overleg van landen van de G7 (Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) en Nederland en Spanje op het Indonesische eiland Bali, in het kader van de G20-top.

"Er is voorlopige informatie die dat betwist", zei Biden tegen verslaggevers toen hem werd gevraagd of de raket vanuit Rusland was afgevuurd. "Gezien het traject dat de raket heeft afgelegd is het niet waarschijnlijk dat hij uit Rusland komt, maar we zullen zien."

Terughoudendheid betrachten

Premier Morawiecki van Polen riep de Poolse bevolking op om zich niet van de wijs te laten brengen. "Ik roep alle Polen op kalm te blijven in het licht van deze tragedie. We moeten terughoudendheid en voorzichtigheid betrachten", zei hij na spoedoverleg van de regering in Warschau. Gisteravond zijn Poolse militaire eenheden in verhoogde staat van paraatheid gebracht.

De explosie was gistermiddag om 15.40 uur lokale tijd, zegt het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken. Na de inslag rukte de brandweer uit. Przewodów is klein dorp net over de grens met Oekraïne, ten noorden van Lviv, en heeft 700 inwoners.

Op sociale media gaan beelden rond van de plek waar de raketten neer zouden zijn gekomen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl