Een jonge chimpansee vestigt de aandacht van haar moeder op een blaadje
NOS Nieuws

Chimpansees laten elkaar graag iets zien, net als mensen

Chimpansees laten hun soortgenoten voorwerpen zien om de aandacht erop te vestigen, zonder dat ze daarmee een verder doel hebben. Dat blijkt uit onderzoek van primatologen in een bos in Uganda. Het is voor het eerst dat dit menselijke gedrag bij apen is waargenomen. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

In een filmpje is te zien dat een jonge chimpansee haar moeder een blad van een boom laat zien. Als die niet meteen kijkt, duwt ze het blad (met mogelijk luizen erop) onder haar moeders neus, om haar aandacht erop te vestigen. Alsof ze wil zeggen: "Kijk nou!"

Als ze zeker weet dat haar moeder heeft gekeken, gaat ze verder met snuffelen aan het blad. De onderzoekers hebben 84 vergelijkbare situaties gefilmd.

Gedragsbioloog: 'Mensen denken vaak dat hun eigen gedrag uniek is, maar dieren gedragen zich vaak hetzelfde'

Het is voor het eerst dat onderzoekers dit sociale gedrag bij apen hebben gezien. Tot nu toe was alleen bekend dat ze gericht voorwerpen aanwijzen om iets gedaan te krijgen van bijvoorbeeld hun verzorgers. Dan heeft het wijzen of tonen een concreet doel. Ook volgen apen weleens de blik van een andere aap om te zien waar die naar kijkt.

De opnamen zijn gemaakt in het Kibale National Park in het westen van Uganda, waar verschillende groepen chimpansees leven. In het bos leeft het grootste aantal primaten ter wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl