Rena Kawasaki uit Japan neemt de Kindervredesprijs in ontvangst uit handen van Nobelprijswinnaar Tawakkol Karman Kawasaki
NOS NieuwsAangepast

Japanse Rena Kawasaki (17) wint Kindervredesprijs

Rena Kawasaki uit Japan heeft dit jaar de Kindervredesprijs gewonnen. Het 17-jarige meisje uit Osaka zet zich in voor de politieke betrokkenheid van jongeren in haar land.

De prijs werd uitgereikt in Den Haag door Tawakkol Karman uit Jemen, die in 2011 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Prinses Laurentien was ook bij de uitreiking.

"Kinderen en jongeren in Japan worden nauwelijks gezien en gehoord en kunnen zichzelf niet zijn", zegt KidsRights, de kinderrechtenorganisatie achter de prijs.

Marc Dullaert, die van 2011 tot 2016 Kinderombudsman was, richtte de organisatie in 2003 op. Hij noemt Kawasaki een grensverleggende pionier in Japan "die ervoor zorgt dat de stem van jongeren wordt gehoord en die omzet in tastbare impact en betere kansen voor zowel haar eigen als toekomstige generaties".

Kawasaki zelf is blij:

Rena wil de stem van de jeugd laten horen in Japan

Kawasaki krijgt een beurs om een opleiding te volgen en 100.000 euro in de vorm van een projectfonds. Dat geld wordt voor de helft geïnvesteerd in het thema waar de winnaar zich mee bezighoudt en de andere helft gaat naar andere projecten van jonge activisten.

De eerste Kindervredesprijs werd uitgereikt in 2005. Vorig jaar ging de prijs naar twee broers uit India voor hun inzet tegen vervuiling in Delhi. Eerdere winnaars waren klimaatactivist Greta Thunberg (2019) en de Pakistaanse Malala Yousafzai (2013).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl