Frank Wormuth langs de lijn tijdens het duel met PSV, eind vorige maand
NOS Voetbal

FC Groningen ontslaat trainer Wormuth: 'Aanstelling was grote inschattingsfout'

FC Groningen heeft trainer Frank Wormuth ontslagen. Volgens de clubleiding is er binnen de eigen gelederen te weinig draagvlak om de samenwerking voort te zetten.

De Duitser begon afgelopen zomer als trainer van Groningen, maar kende een slecht eerste gedeelte van het seizoen. Zijn ploeg staat op de vijftiende plek, slechts één punt boven de degradatiezone.

Technisch directeur Mark-Jan Fledderus verklaart het besluit om Wormuth per direct de laan uit te sturen. "We hebben de laatste tijd heel veel gesprekken gehad en geprobeerd verandering teweeg te brengen. Na de wedstrijd tegen PSV (4-2 zege, red.) hoopten we dat de ommekeer kwam, maar in de weken erna zag je hetzelfde patroon terugkomen."

Bekijk hieronder een uitgebreide reactie van Fledderus:

Fledderus over ontslag Wormuth: 'Zagen te weinig aanknopingspunten'

Uiteindelijk werd besloten om niet verder te gaan met Wormuth. "Met de WK-break voor ons hebben we de afgelopen periode geëvalueerd. We hebben de conclusie getrokken dat we niet het gevoel hadden op deze manier een positieve verandering teweeg te kunnen brengen."

Fledderus was verantwoordelijk voor de aanstelling van Wormuth. Hij ziet de keuze van toen achteraf als 'een grove inschattingsfout'. "We zijn met volle overtuiging voor Frank gegaan. We hebben samen een plan gemaakt dat we graag uit wilden rollen. Maar we merkten dat er verbinding en duidelijkheid ontbrak. We zagen te weinig aanknopingspunten: dan moet je een harde keuze maken."

Geestelijk onveilig

De Duitse trainer reageert middels een Facebookbericht van zijn management. Hij schrijft dat hij zich niet herkent in het beeld dat Fledderus heeft geschetst na het ontslag. "Het ontbreekt aan een juist feitenrelaas." Ook ervoer hij de dagelijkse werksituatie als zwaar en regelmatig als "geestelijk onveilig".

Wormuth schrijft verder dat hij bepaalde kwesties "al in een vroeg stadium" heeft gemeld, maar dat er nooit oplossingen zijn gekomen. "Sterker nog, de pijlen werd al vrij snel op mij gericht."

Hij vindt dat hij er alles uit heeft gehaald wat erin zat. "Nu dit niet als voldoende wordt beoordeeld en de feiten anders worden weergegeven, is het beter om de wegen te scheiden."

Zondagavond verloor Groningen van Fortuna Sittard. Bekijk hieronder de reactie van Wormuth op die teleurstellende nederlaag:

Staat Groningen nog achter Wormuth? 'Moet je de clubleiding vragen'

Onder Wormuth, die vorig seizoen al voor zijn ontslag bij Heracles bij Groningen had getekend, was de seizoenstart wisselvallig. Vooral in september en oktober zakte zijn ploeg diep weg. Achtereenvolgens werd er verloren van Sparta, AZ, RKC en FC Twente.

Daarna won Groningen in de beker met goed spel van FC Dordrecht en werd PSV thuis knap verslagen. Het waren hoopgevende resultaten en het spel leek verbeterd, maar de opleving bleek van korte duur.

In de drie wedstrijden na die zege op PSV werd alleen op bezoek bij FC Emmen een punt gepakt. Een 3-2 nederlaag in eigen huis tegen Fortuna Sittard bleek voor de Groningse clubleiding de druppel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl