Aanslag in Istanbul
NOS NieuwsAangepast

Turkije: Syrische verdachte bekent aanslag in winkelstraat Istanbul

De hoofdverdachte van de aanslag van gisteren in de Turkse stad Istanbul heeft volgens de politie bekend dat ze een bom heeft geplaatst. Ze zou hebben gezegd dat ze handelde in opdracht van de Syrisch-Koerdische YPG-militie. Turkije ziet deze groepering als een verlengstuk van de verboden Koerdische PKK, die in Turkije, Europa en de VS op de lijst van terroristische organisaties staat.

Het gaat om een Syrische vrouw, die door de YPG zou zijn getraind. Volgens de politie heeft zij ook bekend dat ze Turkije illegaal is binnengekomen vanuit Syrië. De PKK heeft ook gereageerd en zegt niets met de aanslag te maken te hebben.

De Turkse politie heeft in totaal 46 verdachten gearresteerd voor de explosie in een winkelstraat in Istanbul, waarbij zes doden en 81 gewonden vielen. Er liggen nog 30 mensen in het ziekenhuis, van wie er twee in kritieke toestand verkeren, heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu bekendgemaakt.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei gisteren al dat er een vrouw bij de aanslag betrokken was. Direct na de explosie doken er video's op waarop te zien is dat een vrouw vlak voor de knal iets achterlaat in de drukke winkelstraat. Ze zou 40 minuten op een bankje hebben gezeten met een tas bij zich. De explosie was twee minuten nadat ze was opgestaan en weggelopen.

De Turkse politie deelde dit beeld van een bewakingscamera:

Minister Soylu kondigde vergelding aan. Ook sprak hij scherpe woorden tot de Verenigde Staten. Hij beschuldigt de VS ervan dat die nauwe banden onderhoudt met de YPG. De condoleances van de VS aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag, legt hij naast zich neer.

De VS ziet de YPG als partner in de strijd tegen Islamitische Staat in Syrië, tot grote ergernis van Turkije.

Hij sprak omringd door hoge ambtenaren de pers toe:

Politie: 'PKK achter aanslag Istanbul'

Getuigen zeggen dat het een zeer zware explosie was. "Er was zwarte rook. De klap was zo hard, bijna doofmakend", vertelde ooggetuige Cemal Denizci tegen persbureau AFP. "Ik zag mensen rondrennen, en gewonden kwamen op weg naar het ziekenhuis langs het internetcafé waarin ik zat", vertelt een andere ooggetuige.

De aanslag werd gepleegd in de populaire winkelstraat Istiklal, die uitkomt op het Taksimplein. "Toen ik de explosie hoorde, was ik doodsbang. Mensen bevroren, keken elkaar aan. Daarna begon iedereen met rennen. Wat anders kan je doen?", vraagt de 45-jarige restaurantmedewerker en ooggetuige Mehmet Akus zich af.

Ook Avital uit Voorburg zag hoe iedereen begon te rennen en gillen, vertelt ze tegen RTL Nieuws. "Er was totale paniek. We zijn toen op een gegeven moment een grote winkel in gevlucht iets verderop, daar gingen de rolluiken al omlaag toen we binnenkwamen." Avital stond op 100 meter afstand van de explosie toen het gebeurde.

Op beelden van een bewakingscamera is de explosie te zien. De beelden zijn schokkend:

Doden en gewonden bij explosie in centrum Istanbul

In de winkel schuilde het drietal tien minuten. "Toen deed de eigenaar de luiken weer omhoog, maar er kwam ook meteen op dat moment een tweede stroom aan mensen die leken te vluchten."

Een kwartier later liepen ze een steeg in, en vervolgens een half uur verder naar hun hotel. Daar drong pas door wat er gebeurd was vanmiddag. "We zijn fysiek in orde, maar wel erg van de kaart hierdoor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl