NOS Nieuws

Ransomware bij vaccinmaker in Bilthoven, onderzoeksdata gestolen

Hackers bieden gestolen gegevens van vaccinbedrijf Bilthoven Biologicals aan op het dark web. Het gaat volgens RTL Nieuws om e-mails en documenten met wetenschappelijke data, zoals informatie over vaccins. Omdat er ook gegevens van medewerkers tussen kunnen zitten, is de Autoriteit Persoonsgegevens op de hoogte gebracht.

Het bedrijf is volgens RTL Nieuws op 21 september gehackt door criminelen van de ransomwaregroep Blackcat, ook wel ALPHV genoemd. Er zouden enkele servers binnen het interne computernetwerk zijn besmet met de gijzelsoftware.

Volgers cybersecurity-expert Dave Maasland van beveiligingsbedrijf ESET zijn farmaceutische bedrijven de laatste tijd vaker slachtoffer. "Het zijn bedrijven met veel geld en veel gevoelige data en dat is een jackpot voor cybercriminelen. Deze doelgroep zit steeds beter in het vizier van ransomwaregroepen," zegt hij bij RTL Nieuws.

Poliovaccins

Bilthoven Biologicals komt voort uit het Nederlands Vaccin Instituut, dat tot 2011 onderdeel was van het RIVM. Het bedrijf is sindsdien onderdeel van het Serum Institute of India, de grootste vaccinproducent ter wereld. In Bilthoven worden onder meer vaccins tegen polio gemaakt voor de Wereldgezondheidsorganisatie.

Het bedrijf was telefonisch onbereikbaar voor een reactie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl