NOS NieuwsAangepast

Vier vragen over het pgb

Wat is het persoonsgebonden budget?

Het pgb is in 1996 (door toenmalig staatssecretaris Erica Terpstra) geïntroduceerd en houdt in dat zieken, gehandicapten en ouderen een geldbedrag krijgen om zelf zorg in te kopen, professioneel of niet-professioneel, thuis of in een instelling. Het gaat bijvoorbeeld om huishoudelijke hulp, hulp bij douchen en aankleden of weekendopvang.

Aanvankelijk werd het geld overgemaakt aan de zorgaanbieders waar zorg werd ingekocht, maar sinds 2003 krijgen gebruikers het op hun eigen rekening. Het idee achter het persoonsgebonden budget is dat het de vrijheid van patiënten vergroot. Maar het pgb zou ook kostenbesparend werken, omdat patiënten alleen die zorg inkopen die zij daadwerkelijk gebruiken.

Hoeveel mensen maken gebruik van een pgb?

Er zijn ongeveer 130.000 mensen, terwijl dat er in 2003 nog 50.000 waren. Wie in aanmerking wil komen voor een pgb meldt zich bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), dat bepaalt of er zorg nodig is, welke zorg dat zou moeten zijn en voor hoe lang.

Hoeveel geld is er met het pgb gemoeid?

Per pgb-houder bedraagt het budget gemiddeld 12.000 euro per jaar. De totale kosten zijn gestegen van 1 miljard euro in 2005 naar 2,2 miljard in 2010. Het ministerie van Volksgezondheid reserveert elk jaar een bedrag voor pgb's en dat is elk jaar te laag. In 2010 was het geld halverwege het jaar op, wat leidde tot een tijdelijke stop (tot het einde van dat jaar) in de behandeling van nieuwe aanvragen. Als er nu niet wordt ingegrepen lopen de kosten volgens het kabinet op tot boven de 3 miljard euro.

Wat wil het kabinet met het pgb?

De bewindslieden zeggen dat het systeem niet meer uit kan. Het is te populair. Het plan is nu om alleen die mensen voor een pgb in aanmerking te laten komen, die recht hebben op verblijf in een zorginstelling, maar ervoor kiezen om zelf hun zorg in te kopen. Het zou gaan om een groep van 13.000 mensen. Voor deze groep stijgt het budget met 5 procent.

Wie geen pgb meer krijgt, kan terugvallen op zogenoemde zorg in natura. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten vindt dat er goede alternatieve zijn voor het pgb, aangezien het zorgaanbod flink is vernieuwd en verbeterd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl