Duitse energiereus RWE bouwt nieuw windpark voor Nederlandse kust
Rob Koster
Economieverslaggever
Rob Koster
Economieverslaggever
Het Duitse RWE heeft een tender gewonnen voor het vierde grote windpark voor de Nederlandse kust. Het is het derde grote windpark dat Nederland zonder subsidie laat aanleggen.
Het windenergiegebied Hollandse Kust West komt 53 kilometer uit de kust te liggen ten westen van IJmuiden en bestaat uit twee windparken. Het park dat RWE daar mag aanleggen, zal 700 megawatt aan elektriciteit produceren.
Volgende maand wordt bekendgemaakt wie de rest van Hollandse Kust West mag bouwen. Naast RWE dingen ook Vattenfall, BP, Shell & Eneco en Total Energies & Orsted mee naar de aanbesteding.
Minister Jetten (Klimaat en Energie) schrijft dat Hollandse Kust West goed zal zijn voor zo'n zes procent van het huidige elektriciteitsverbruik in Nederland. Dat betekent dat het ongeveer 1 miljoen huishoudens van stroom kan voorzien.
De rijksoverheid tendert de komende jaren nog veel meer grote projecten op de Noordzee. In het klimaatakkoord werden al afspraken voor de bouw van 11 gigawatt gemaakt met als doel om bijna driekwart van de elektriciteit in Nederland duurzaam te maken in 2030.
Inmiddels heeft het kabinet de doelstelling bijna verdubbeld naar 21 GW om ook te voldoen aan de aangescherpte Europese doelstellingen en ruimte te creëren voor de productie van waterstof.
RWE wil met de elektriciteit van Hollandse Kust West ook grote hoeveelheden groene waterstof gaan produceren en daarnaast investeren in zonnepanelen op zee die tussen de windmolens komen te liggen. De volgende grote aanbesteding is IJmuiden Ver waar in totaal voor 4 GW aan vermogen geïnstalleerd moet worden.
Het is onzeker of alle voor 2030 geplande ambities gerealiseerd kunnen worden. Energiebedrijven die zich bezig houden met de ontwikkeling van wind op zee vinden dat de overheid traag aanbesteedt.
Veel bedrijven zouden graag zien dat de overheid meerdere parken tegelijk aanbesteedt om op die manier meer zekerheid te krijgen voor de toekomst. Ook de producenten van windturbines zijn daarbij gebaat: die draaien raar genoeg grote verliezen op dit moment omdat er te weinig opdrachten waren in het afgelopen jaar.