Honderden asielkinderen op wachtlijst voor onderwijs, Den Haag wil hulp van kabinet
Een groot lerarentekort en een toestroom van nieuwkomers zet het onderwijs voor asielkinderen in enkele grote steden zwaar onder druk. Dat stelt onder andere Den Haag in een brief aan onderwijsminister Dennis Wiersma.
In de brief, in handen van de NOS, pleit de Haagse wethouder Hilbert Bredemeijer voor noodmaatregelen. Naast kinderen uit Oekraïne komen er in zijn stad per week 25 tot 30 kinderen bij van andere nieuwkomers. Inmiddels staan er honderden kinderen van asielzoekers, statushouders en arbeids- en kennismigranten op een wachtlijst.
"Er komen zoals het nu gaat, vier klassen per maand bij in onze stad. Iedereen kan aanvoelen dat dit met het huidige lerarentekort op een gegeven moment spaak gaat lopen", zegt Bredemeijer.
Regelgeving en geld
De gemeente Den Haag vraagt minister Wiersma om de tijdelijke wetgeving, die het mogelijk maakt voor Oekraïense kinderen om onderwijs te volgen, te verruimen voor alle kinderen van nieuwkomers. Die tijdelijke wet maakt het mogelijk om studenten en andere onbevoegden maximaal twee jaar voor de klas te zetten.
Daarnaast moet er ruimte komen voor zogenoemde 'landingsplaatsen', een voorloper voor het nieuwkomersonderwijs, waar onbevoegde leerkrachten aan de slag kunnen. Als derde en laatste punt vraagt Den Haag aan minister Wiersma om de volledige kosten te dekken.
Voor kinderen die uit Oekraïne zijn gevlucht, is al eerder een uitzondering gemaakt en deze scholen werken op dit moment heel goed
Amsterdam deelt de Haagse noodkreet. In het AD noemt onderwijswethouder Marjolein Moorman de situatie hartverscheurend. Moorman: "Voor kinderen die uit Oekraïne zijn gevlucht, is al eerder een uitzondering gemaakt en deze scholen werken op dit moment heel goed. Graag willen wij dit concept uitbreiden en ook toegankelijk maken voor de groep kinderen die nu op een wachtlijst staan."
'Goed behapbaar'
De Rotterdamse wethouder Said Kasmi heeft begrip voor de noodkreet van zijn collega's in Amsterdam en Den Haag, maar ziet in zijn stad geen massale instroom van asielkinderen. "Het is voor ons vooralsnog goed behapbaar, we proberen ook zoveel mogelijk kinderen gelijk in het regulier onderwijs te laten instromen en hebben voldoende capaciteit', zegt Kasmi tegen het AD.