Sigrid Kaag op de Klimaattop in Egypte
NOS Nieuws

Kaag op klimaattop: 'Zonder het grote geld halen we klimaatdoelen niet'

  • Heleen Ekker

    redacteur Klimaat en Energie

  • Heleen Ekker

    redacteur Klimaat en Energie

De financiële sector heeft de sleutel in handen bij de aanpak van klimaatverandering. Dat zei minister van Financiën Sigrid Kaag vanmiddag op de klimaattop in Egypte. Op de klimaatconferentie in Sharm-el-Sheikh ging het vandaag de hele dag over financiën.

Volgens Kaag zijn de klimaatdoelen onhaalbaar als geld niet anders geïnvesteerd wordt. "Zonder het grote geld, echt geld, serieuze financiële keuzes, zullen we de doelen niet halen", zei de minister.

Als we geen wereld meer hebben om in te leven is het einde oefening

Minister Kaag op de klimaattop in Egypte

Kaag wordt over een half jaar covoorzitter van een groep van bijna tachtig ministers van Financiën, die samen op willen trekken bij het maken van klimaatbeleid. Landen zullen de randvoorwaarden moeten creëren, waardoor het voor bedrijven duidelijk en verleidelijk wordt om hun geld anders te investeren.

"Uiteindelijk zullen we de financiële doelstellingen ten behoeve van het tegengaan van klimaatverandering niet halen als de private sector en het bredere financiële speelveld er niet grootschalig in stappen, dan is het een onmogelijk pad", zei Kaag.

Ze vindt dat banken en andere financiële instellingen wel ook zelf risico's moeten durven nemen. "We kunnen met zijn allen veilige buffers hebben, maar als we geen wereld meer hebben om in te leven is het einde oefening."

Schatkist

Tot voor kort werden klimaatconferenties vooral bezocht door regeringsleiders en ministers van Milieu, maar nu schuiven ook steeds vaker ministers van Financiën aan. Volgens Kaag is dat logisch, want zij gaan over de schatkist. "Voor heel veel landen is het pas echt serieus als de minister van Financiën aan tafel zit. Want dan heb je het over begrotingen, prioriteiten en andere manieren van investeren."

Ze merkt dat bedrijven willen weten waar ze aan toe zijn. "De private sector zit ook aan tafel. Die vraagt aan regeringen: maak nou de regels anders, dan willen wij wel meer financieren. Geef ons de sectoren waar jullie een risico afdekken, als nationale overheid." Volgens de minister willen bedrijven niet alleen andere regelgeving, maar ook meer informatie. Bijvoorbeeld over wat er in andere landen gebeurt.

De Amerikaanse klimaatgezant John Kerry lanceerde een nieuw initiatief om arme landen te helpen

Ook willen bedrijven nog beter weten hoe de overheid de toekomst ziet. "Wat is nou groen, wat is niet groen", willen ze weten. "Ze vragen om duidelijke beleidskeuzes. Dat zeg ik even richting de Nederlandse belastingbetaler. Dat kost ons geen geld. Maar dat maakt het mogelijk voor andere grote partijen om er in te stappen."

John Kerry

Op de dag dat het op de klimaattop ging over financiën, lanceerde de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry een nieuw initiatief om arme landen te helpen. Niet met overheidsgeld, maar door de introductie van een CO2-markt. "Onze bedoeling is om een koolstofmarkt aan het werk te zetten, kapitaal in te zetten dat anders onbruikbaar zou zijn, om de overgang van vuile naar schone energie te versnellen", zei Kerry.

Zo is het de bedoeling om hiermee kolencentrales te vervangen door duurzame energiebronnen. Details over hoe het initiatief zal werken, zijn nog schaars. Maar volgens Kerry is er grote interesse bij bedrijven, bij bijvoorbeeld PepsiCo en Microsoft.

Waarom 1,5 graad niet zomaar een getal is

Zijn plan is een alternatief voor het grootschalig inzetten van Amerikaans overheidsgeld, waarvoor in de VS geen meerderheid bestaat. Toch moet er geld komen in de strijd tegen klimaatverandering, zei Kerry. "Als we niet meer geld vinden, krijgen we het niet voor elkaar." Het plan moet het komende jaar worden uitgewerkt. Naast steun kreeg zijn plan direct ook al veel kritiek, omdat het om een oud plan zou gaan dat al eerder mislukt is.

CO2-compensatie

In Egypte gaat het veelvuldig over het compenseren van de uitstoot van bedrijven op een andere plek. Dat kan bijvoorbeeld door het planten van bomen of door broeikasgassen uit schoorstenen of technische installaties af te vangen. Maar plannen voor CO2-compensatie krijgen op de top in Sharm-el-Sheikh veel kritiek.

Gisteren waarschuwde een panel van VN-experts dat er strengere normen nodig zijn om 'greenwashing' door bedrijven en investeerders tegen te gaan. Volgens Mohamed Adow, directeur van Power Shift Africa, een denktank voor klimaat en energie, is CO2-compensatie een boekhoudkundige truc, die ervoor zorgt dat grote vervuilers gewoon door kunnen blijven gaan met uitstoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl