Premier Rutte komt aan voor een fractieoverleg van VVD over de asieldeal
NOS NieuwsAangepast

Rutte na overleg met fractie: aan de slag met te hoge asielcijfers

De bijeenkomst van premier Rutte met de VVD-Tweede Kamerfractie ging volgens hem niet zozeer over de wet om asielzoekers te spreiden, maar voor het overgrote deel over de bezorgdheid van de fractieleden over de in hun ogen te hoge asielinstroom. Na afloop van het overleg met de fractie zei hij verder dat hij die zorg als voorman van de VVD steunt en dat hij er ook mee aan de slag gaat. "Want die aantallen zijn inderdaad te hoog." Het gesprek duurde bijna 3,5 uur.

Binnen de coalitie wordt al weken gepraat over een wet van VVD-staatssecretaris Van der Burg om asielzoekers beter te spreiden over gemeenten. Maar al die discussies zijn tot nu toe zonder resultaat gebleven, vooral doordat de VVD zich verzet. De fractie heeft er moeite mee dat gemeenten gedwongen kunnen worden om mee te werken en vindt dat er ook afspraken moeten worden gemaakt over het beperken van de instroom van asielzoekers.

Fractievergadering gaat door

Premier en VVD-leider Rutte schoof vanochtend aan bij de fractie, in een poging om de impasse te doorbreken. Dat is een uitzonderlijke stap. Na het vertrek van Rutte ging de fractievergadering nog door.

Volgens Rutte gaat dat vervolg vooral over de spreidingswet. Hij wilde daar verder weinig over kwijt en hij wilde ook niet zeggen of hij de fractie iets te bieden had. Rutte noemde het gesprek met de fractie indringend en goed. Hij benadrukte dat hij niet bij de fractie was als premier, maar als VVD-voorman. Volgens hem is er geen sprake van een crisis.

Rutte gaf na afloop van het fractieberaad kort uitleg:

Rutte na vergadering: 'Het ging vooral over de instroom'

Voor het begin van de vergadering wilde geen van de deelnemers iets inhoudelijks zeggen, ook Rutte niet. Op de vraag of het een spannende dag wordt, gaven Kamerleden antwoorden als "Het is altijd een spannende dag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl