Installatie van zonnepanelen
NOS Nieuws

Budget Energie draait soberder vergoeding zonnepanelen terug

Budget Energie gaat al zijn klanten weer jaarlijks vergoeden voor geleverde zonnestroom. Bij een deel van de klanten werd dat afgelopen tijd op maandbasis gedaan, wat leidde tot een storm van kritiek.

In tv-programma Radar zei directeur Caroline Princen dat het zogeheten salderen op maandbasis komt te vervallen. Klanten worden met terugwerkende kracht gecompenseerd.

Klanten met een variabel contract bij Budget Energie kregen sinds 1 juli te maken met de aanpassing. Doordat zonnepanelen in de winter veel minder energie opwekken terwijl er dan juist veel wordt gebruikt, is het maandelijks salderen voor klanten financieel onvoordeliger. Bij jaarlijks salderen mogen klanten de stroom die ze niet gebruiken en terugleveren aan het stroomnet aftrekken van de hoeveelheid energie die ze hebben gebruikt van de energieleverancier.

Princen erkende dat de invoering van het nieuwe beleid niet de schoonheidsprijs verdient, en dat Budget Energie heeft onderschat wat het teweeg zou brengen. "We betreuren dat we zoveel ruis hebben veroorzaakt."

Discussie

Tegelijkertijd zei Princen dat de jaarlijkse verrekening oneerlijk is. Ze wees erop dat er tegenwoordig veel meer zonnepanelen zijn, dat ze goedkoper en efficiënter zijn. Daardoor is Budget Energie volgens haar meer geld kwijt aan salderen. Mensen zonder zonnepanelen, huishoudens met lage inkomens, zijn daardoor de dupe, betoogde Princen.

Budget Energie gaat zich de komende tijd dan ook alsnog sterk maken voor de mogelijkheid om maandelijks te salderen. De Tweede Kamer behandelt begin december een voorstel om energieleveranciers te verplichten jaarlijks te salderen. Vanuit de energiebranche klinkt vaker kritiek op de salderingsregeling, die het kabinet vanaf 2025 wil versoberen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl