NOS NieuwsAangepast

Podcast Het Oog: illegaal Nederlander zijn en de Amerikaanse midterms

De Russen hebben zich teruggetrokken uit de Oekraïense stad Cherson. Internationaal crisisdiplomaat Robbert Serry zit in Kiev en vertelt wat de terugtrekking voor deze oorlog kan betekenen.

Nederlander van geboorte, maar toch illegaal hier. Met dat probleem kampt een groep Surinaamse Nederlanders al tientallen jaren. Mensenrechtenadvocaat Eva Bezem probeert voor mensen als Stanley Blankendaal een oplossing te vinden.

Paul Biya, de president van Kameroen, vierde deze week werd zijn 40-jarige jubileum als president. Emeritus hoogleraar antropologie Peter Geschiere gaat al een halve eeuw jaar regelmatig naar dat land en hij zag Biya president worden. Hij legt uit waarom Biya nog steeds aan de macht is.

Amerika was deze week in de ban van de tussentijdse verkiezingen, de zogenoemde midterms. Niet onbelangrijk, want er werd gestemd voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. President Biden vertoonde zich in de campagne vaak met de biografie van zijn 19e-eeuwse voorganger Abraham Lincoln. Hoogleraar geschiedenis Hans Renders heeft meerdere ideeën waarom hij dat deed.

Deze aflevering van Het Beste uit het Oog kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren!

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

Lang verhaal kort: elke werkdag rond vijven één onderwerp, in 5 minuten. NOS op 3 vertelt je wat je moet weten over een actueel onderwerp om het nieuws erover beter te kunnen volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl