FC Utrecht buigt achterstand tegen Groningen om in sterke tweede helft

FC Utrecht heeft in eigen huis gewonnen van FC Groningen. In een sterke tweede helft poetsten de Utrechters aan de hand van de jonge Amerikaan Taylor Booth een achterstand weg: 2-1.

Lang had FC Groningen de boel uitstekend op orde in de Galgenwaard. In de ploeg van Frank Wormuth is de laatste tijd steeds meer voetbal geslopen. Groningen speelt sterker positiespel en wordt makkelijker gevaarlijk dan in de beroerde eerste weken van dit seizoen.

Bekijk de samenvatting van FC Utrecht - FC Groningen

Dat was ook in de openingsfase in Utrecht het geval. Via de sierlijke middenvelder Luca Valente voetbalden de Groningers meermaals door de verdediging heen. Het leverde twee kansen op voor spits Ricardo Pepi.

Pas na een minuut of twintig kwam de thuisploeg wat tot leven. De weg naar voren werd vaker gevonden en Anastasios Douvikas was meerdere malen dicht bij een doelpunt. De Griek toonde zich echter onrustig in het afronden, zeker toen hij in de 34ste minuut de bal bij de tweede paal voor het inschieten had.

Juist in de fase waarin Utrecht het initiatief had, sloeg FC Groningen toe. Een matig schot van Pepi werd door de oplettende schaduwspits Florian Krüger binnen getikt. Over de hele eerste helft was die voorsprong niet onterecht.

Florian Krüger viert zijn treffer in de Galgenwaard

Na rust leek Utrecht dus voor een heel zware taak te staan, maar het spelbeeld veranderde rap. Utrecht speelde feller en werd steeds dominanter. Uitblinker was Booth, de 21-jarige Amerikaan die deze zomer overkwam van het tweede van Bayern München.

Ander spelbeeld

Hij was het dan ook die na een uur spelen voor de gelijkmaker zorgde. Booth soleerde door de Groningse defensie en schoot hard en zuiver raak.

Na de goal werd Utrecht alleen maar sterker. Trainer Henk Fraser bracht aanvallers als Amin Younes en Bas Dost in, waarna Groningen nog maar nauwelijks onder de druk vandaan kwam.

Bekijk hieronder de reacties van Utrechter-trainer Henk Fraser en uitblinker Taylor Booth:

De winnende goal kon haast niet uitblijven. Groningen hield op wilskracht nog lang stand, maar in de 85ste minuut was het dan toch raak. Sander van de Streek was attenter dan zijn bewakers en liep een indraaiende voorzet van Younes binnen.

Het was de genadeklap voor Groningen, dat door de nederlaag toch nog gevaarlijk dicht tegen de degradatiestreep staat.