AFP
NOS Nieuws

Twitter lanceert abonnementsdienst voor 'blauwe vinkjes'

Gebruikers van Twitter kunnen vanaf vandaag in een aantal landen een abonnement nemen waarmee ze tegen betaling een geverifieerd account krijgen. Zo'n account, dat te herkennen is aan een blauw vinkje achter de gebruikersnaam, is nu nog voorbehouden aan een beperkte groep twitteraars. Onder andere grote bedrijven en publieke figuren komen ervoor in aanmerking.

Dat de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, plannen had voor een abonnementsdienst was al bekend. Vooralsnog is de dienst alleen beschikbaar op Apple-toestellen in de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk. Gebruikers kunnen daar voor 7,99 dollar per maand een blauw vinkje krijgen.

Het systeem met de blauwe vinkjes werd in 2009 geïntroduceerd om te voorkomen dat voor politici en beroemdheden nepaccounts worden aangemaakt. Sinds een paar jaar kan iedere twitteraar zo'n vinkje aanvragen, waarna het sociale netwerk de echtheid van de gebruiker controleert. Als daaruit blijkt dat de gebruiker 'prominent' genoeg is en hij zijn identiteit kan aantonen, krijgt de twitteraar een blauw vinkje achter zijn gebruikersnaam.

Dankzij dat vinkje weten andere gebruikers van Twitter zeker dat een account is geverifieerd en dus echt bij de betreffende persoon hoort. Experts vrezen dat het nieuwe abonnementssysteem ertoe leidt dat gebruikers straks niet meer kunnen bepalen of accounts authentiek zijn of niet.

De lancering van het nieuwe systeem komt een dag nadat Twitter-eigenaar Musk aankondigde dat de helft van de medewerkers van het bedrijf zijn baan kwijtraakt. Volgens Musk, die ruim 44 miljard euro neertelde voor de aankoop van Twitter, is het massaontslag nodig om het succes van het techbedrijf in de toekomst te verzekeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl