NOS Sport

De Munck na val zesde op voltige bij WK, goud voor McClenaghan

Geen WK-medaille voor De Munck op voltige

Loran de Munck heeft op de WK turnen in Liverpool op het onderdeel voltige geen medaille kunnen bemachtigen. Hij viel tegen het eind van zijn oefening van het paard en moest genoegen nemen met de zesde plaats.

De 23-jarige De Munck ging geweldig van start. De winnaar van EK-zilver, in Liverpool als vierde tot de finale doorgedrongen, hield het ritme goed vast. Tot de handstand ter voorbereiding van zijn afsprong. Daar verloor hij de balans en maakte hij een duikeling, wat hem een vol punt aftrek kostte.

De Munck na val op voltige: 'Op het einde blokkeerden mijn armen'

De Munck was de eerste Nederlander die de WK-finale op voltige bereikte. Al zou hij niet de eerste zijn geweest met een WK-medaille op dat toestel. Henricus Thijssen greep in 1903 goud bij de eerste WK uit de geschiedenis. Er waren destijds echter nog geen finales per toestel.

Rhys McClenaghan, die in de voorronde al had geëxcelleerd, pakte de wereldtitel. De Ier roteerde in een moordend tempo hoog boven het paard, gooide er een paar lastige passages in en was foutloos in de complexe afsprong.

Asil verrast met titel op ringen

Op ringen ging de titel verrassend naar Adem Asil, die in augustus op de EK in München al zilver had veroverd. De Turk turnde met 6,3 niet de hoogste moeilijkheidsgraad, maar maakte in zijn stabiele oefening geen fouten en stond bij de afsprong als een huis.

Adem Asil

De Chinees Zou Jingyuan was nog stabieler, maar had een nahupje. Courtney Tulloch (EK-zilver 2017) pakte in Liverpool met brons zijn eerste individuele WK-medaille.

You Hao leek, na brons in 2014 en zilver in 2015, zijn verzameling WK-medailles te gaan completeren. De Chinees, tweede op de Spelen in Tokio, was in een haast bovenmenselijke oefening geweldig in de ringen, maar bij de afsprong ging de landing de mist in.

De Jordaniër Ahmad Abu Al Soud pakte verrassend het zilver, terwijl de 38-jarige Armeniër Haroetjoen Merdinjan, die afgelopen augustus aan de haal was gegaan met de Europese titel, zich naar brons turnde.

Brits goud op vloer

Giarnni Regini-Moran won in Liverpool tot groot enthousiasme van de Engelse turnfans de wereldtitel op vloer. De 24-jarige Regini-Moran, die in zijn loopbaan vaak door blessures werd teruggeworpen, liet een zuivere oefening zien met een hoge moeilijkheidsgraad.

Giarnni Regini-Moran in actie op vloer

Dat bleek net genoeg om de kersverse meerkampkampioen Daiki Hashimoto uit Japan voor te blijven. Met Ryosuke Doi op de derde plaats ging ook het brons naar Japan.

De Filipijn Carlos Edriel Yulo, die met zijn enorme sprongkracht had overtuigd in de kwalificatie, landde na z'n eerste sprongserie op zijn achterste. Daardoor was hij meteen kansloos voor het podium.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl