Hulpverleners bij de kliniek in Balkbrug
NOS NieuwsAangepast

Medewerker en dader overleden na steekincident in kliniek Balkbrug

Bij een steekincident in de psychiatrische kliniek CTP Veldzicht in Balkbrug in Overijssel is een medewerker van de kliniek doodgestoken door een patiënt, meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Twee andere medewerkers raakten ernstig gewond en zijn naar het ziekenhuis gebracht. Ze zijn buiten levensgevaar.

De dader heeft zichzelf met een mes van het leven beroofd. Hij sloot zich na het steekincident op in een aparte ruimte en stichtte er brand. Nadat die door sprinklers was gedoofd, stak hij zichzelf dood.

Elders opgevangen

Het incident gebeurde op de woonafdeling van de patiënt, waar zo'n vijftien mensen zorg krijgen. De dader bonkte op de deur van een kantoor, waar de drie medewerkers zaten. Toen zij opendeden, begon hij gelijk te steken.

Directeur Van Geffen van de kliniek wil vanwege de privacy nu niet zeggen hoe lang de dader onder behandeling was van de kliniek, en of hij vaker betrokken is geweest bij incidenten. De afdeling is nog gesloten. De bewoners zijn elders opgevangen. Het gaat niet om een tbs-afdeling, zegt Van Geffen, die niet wil zeggen of de patiënt een tbs-behandeling had.

Psychiatrische problemen

In de kliniek verblijven asielzoekers, ongedocumenteerden en andere vreemdelingen met en zonder tbs met psychiatrische problemen.

Een patiënt zegt tegen de regionale omroep RTV Oost dat er na het incident paniek uitbrak." Ik zag personeel en patiënten het gebouw uitrennen." Personeel en patiënten krijgen nazorg.

Directeur Van Geffen spreekt van een hele trieste situatie. "Veel medewerkers hebben het zien gebeuren", zegt ze." Ze zijn verdrietig, ze begrijpen het niet. Een collega missen, zo plotseling, dat is niet te bevatten." Ook patiënten hebben het gezien. "Ook zij zijn vreselijk ontdaan", zegt Van Geffen. Met de patiënten is inmiddels ook gesproken.

Ook minister Weerwind (Rechtsbescherming) zegt geschokt te zijn. "Daden met onuitwisbare gevolgen. Mijn medeleven gaat uit naar hun nabestaanden en alle collega's van DJI."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl