NOS NieuwsAangepast

Vijftigste auto botst op Haagse 'horrorpoller'

Opnieuw is een auto tegen de inzinkbare paal op de Escamplaan in Den Haag gebotst. Het is de vijftigste auto die te maken krijgt met deze beruchte 'horrorpoller'.

De twee inzittenden werden gecontroleerd door het ambulancepersoneel, maar hoefden niet naar het ziekenhuis. De auto liep wel aanzienlijke schade op.

De palen, pollers genoemd, werden in juni 2021 geplaatst door de gemeente Den Haag om autoverkeer tegen te houden. De weg is bestemd voor lijnbussen en hulpdiensten. Daarvoor gaat de paal automatisch naar beneden. Het komt weleens voor dat auto's achter zo'n lijnbus of hulpdienst aan proberen te rijden, maar de paal komt dan omhoog voordat ze eroverheen zijn.

Lokale omroep Den Haag FM nam deze week nog een kijkje bij de horrorpoller om te ontdekken waarom mensen er (bijna) op knallen:

Bijna op de horrorpoller geknald: 'Ik wist dit niet'

Maatregelen

De eerste twee weken nadat de pollers werden neergezet, waren er zestien ongelukken. Daarop plaatste de gemeente grote waarschuwingsborden met knipperlichten. "We hebben ook verkeersregelaars ingezet om het verkeer in goede banen te leiden", zegt een woordvoerder. "Die staan er nog steeds iedere ochtend."

Waarom het toch nog misgaat, is voor de woordvoerder een raadsel. Dit voorjaar liet de gemeente een onafhankelijk onderzoek uitvoeren over de verkeerssituatie op de Escamplaan. Naar aanleiding daarvan is de poller verlicht, zijn er meer borden bijgekomen en is er op het wegdek de aanduiding 'Lijnbus' geverfd.

Op Twitter gaan beelden rond van slingers die zijn opgehangen op de Escamplaan:

De woordvoerder van de gemeente vindt het niet gek dat de poller onder anderen buurtbewoners bezig houdt. "Wij zijn er druk mee, dus het is logisch dat het ook onder bewoners speelt. Wij zijn aan het kijken naar oplossingen." Elke aanrijding met de poller kost de gemeente gemiddeld 7000 euro. "Een flink bedrag."

De gemeente wil nog meer waarschuwingen op het wegdek aanbrengen voor bestuurders. Ook wordt onderzocht of de poller vervangen kan worden door camera's. "Maar daar komt meer bij kijken dan alleen een camera ophangen", zegt de gemeentewoordvoerder. Zo moet iemand dan worden aangesteld om de beelden uit te lezen en bekeuringen te versturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl