NOS Nieuws

Tegemoetkomingen voor mensen op zwarte lijsten Belastingdienst

Mensen die schade hebben geleden doordat ze op fraudelijsten van de Belastingdienst stonden, krijgen een tegemoetkoming. Dat was al eerder aangekondigd, maar staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft de regeling nu uitgewerkt.

Eerder sprak Van Rij van institutioneel racisme bij een deel van de Belastingdienst. Uit verschillende onderzoeken bleek dat de Belastingdienst mensen op grond van een bepaalde nationaliteit of persoonskenmerken op fraudelijsten plaatste. De geselecteerden werden extra gecontroleerd. Van Rij komt nu met een regeling, waarbij de compensatie per categorie verschilt.

Zorgkosten en giften

Als de Belastingdienst een aangifte van zorgkosten of giften heeft gecorrigeerd na een selectie op iets anders dan fiscale kenmerken wordt dat teruggedraaid. Volgens de staatssecretaris speelt dit waarschijnlijk bij zo'n 5000 aangiften.

De tweede groep, zo'n 18.000 gevallen, bestaat onder meer uit mensen van wie strafrechtelijke gegevens zijn geregistreerd op de lijsten en mensen van wie gegevens aan derden zijn verstrekt. Zij krijgen een tegemoetkoming van 375 euro als de registratie een daadwerkelijk gevolg heeft gehad.

Schuldsanering

In de derde groep zitten zo'n 4400 mensen die door een registratie onterecht zijn afgewezen voor schuldsanering. Hun tegemoetkoming loopt, afhankelijk van de situatie, uiteen van 500 euro per half jaar tot een "persoonlijke aanpak om iemand schuldenvrij te maken".

Voor 220.000 mensen is vastgesteld dat ze geen effect van de registratie hebben ondervonden. Zij krijgen excuses, maar geen compensatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl