NOS NieuwsAangepast

Reve-monument wordt helemaal vervangen

De herdenkingsmuur in het Belgische Machelen voor de schrijver Gerard Reve moet helemaal worden vervangen. Dat heeft de gemeenteraad van Zulte, waaronder Machelen valt, besloten.

Bij de onthulling van het monument in april, bleek dat het gedicht 'Credo' van Reve dat op de muur was aangebracht, een woord te veel bevatte. In plaats van 'Niets te verwachten, niets te hopen: er rest mij niets dan duisternis en Dood' stond op de muur 'er rest mij niets anders dan duisternis en Dood'.

Correctieteken

Joop Schafthuizen, de vroegere partner van Reve, stelde voor om het woord door te strepen en in de kantlijn een correctieteken te zetten. Volgens Schafthuizen was dat in de geest van Reve, omdat hij correcties in manuscripten ook altijd zo aanbracht.

De gemeente wilde een gat maken op de plaats van het extra woord, maar daar verzette Schafthuizen zich tegen. Het gemeentebestuur vindt nu dat het hele monument moet worden vervangen.

Zonde van het geld

In een reactie zegt Schafthuizen dat hij het besluit van de gemeente om de muur neer te halen "heel verstandig" vindt. "Al is het wel een beetje zonde van het geld. Dat hadden ze beter aan de jeugdbeweging in Machelen kunnen geven."

Gerard Reve (1923-2006) woonde de laatste jaren van zijn leven in het Oost-Vlaamse Zulte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl