NOS NieuwsAangepast

Psychiatrische problemen bij ouderen vaak laat ontdekt of niet herkend

Psychiatrische problemen bij ouderen worden niet altijd herkend en daardoor komen ze vaak onnodig op de spoedeisende hulp terecht. Psychiaters luiden in het AD de noodklok. Zij verwachten dat het probleem de komende jaren door de vergrijzing alleen maar erger wordt.

Uit onderzoek van Amsterdam UMC blijkt dat een op de vijf 75-plussers depressieve klachten heeft. Bij vrouwen is dat zelfs een kwart. Ouderenpsychiaters denken dat de groep nog groter is. De klachten worden veroorzaakt door onder meer eenzaamheid, verlies van dierbaren en lichamelijke ziektes.

Doordat ouderen langer thuis blijven wonen, merken zorgprofessionals problemen meestal niet op. En zelfs in verpleeghuizen worden psychiatrische problemen niet altijd herkend en wordt er pas laat extra hulp ingeroepen. "Dan is er al van alles geprobeerd, maar blijft een bewoner probleemgedrag vertonen. Iemand is bijvoorbeeld agressief", zegt de Maastrichtse ouderenpsychiater Sjacko Sobczak in de krant. Ze vindt dat zorgmedewerkers niets te verwijten valt, omdat het ingewikkeld is om de psychiatrische klachten te herkennen.

Op tijd herkennen

Depressies zien er bij ouderen anders uit. Ze uiten bijvoorbeeld vaker lichamelijke klachten of slaapproblemen. "Voor patienten zelf is het heel erg naar, maar ook voor mantelzorgers. Het maakt heel machteloos als je ziet dat je ouder of echtgenoot lijdt, maar het onduidelijk is wat er aan de hand is", zegt ouderenpsychiater Didi Rhebergen in het NOS Radio 1 Journaal.

Ouderen melden zich uiteindelijk met lichamelijke klachten bij de huisarts of eerste hulp. "En dat is onnodig", zegt Rhebergen. Volgens haar is het een gemiste kans als problemen niet op tijd worden herkend, omdat er veel tegen te doen is. Er moet niet alleen worden gedacht aan medicatie, soms kan het maken van een wandeling mensen ook al wat helpen.

Ouderenpsychiaters vrezen dat de problemen de komende jaren alleen maar groter worden, doordat het aantal 75-plussers hard groeit en er niet meer personeel bij komt. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie vindt dat ouderenpsychiaters meer in de verpleeghuizen moeten komen. Verpleeghuizen doen dat niet snel, omdat ze tegenwoordig bijna altijd zelf voor een consult van een psychiater moeten betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl