ANP
NOS Nieuws

Staatsbezoek koningspaar in Griekenland in teken van vluchtelingenprobleem

Koning Willem Alexander en Koningin Maxima beginnen vandaag aan hun staatsbezoek in Griekenland. Het bezoek werd twee keer uitgesteld, één keer vanwege corona en één keer vanwege de situatie in Oekraïne. Vandaag en morgen zal het bezoek in Athene plaatsvinden. Woensdag in Thessaloniki, de tweede stad van Griekenland.

Het koningspaar kent Griekenland goed, omdat ze er een vakantievilla hebben. In het najaar van 2020 leidde een vakantie van de koning en zijn gezin tot verontwaardiging. Terwijl Nederland vanwege de coronapandemie in een gedeeltelijke lockdown zat, bleken ze met het regeringsvliegtuig te zijn afgereisd naar Griekenland. Voor de Peloponnesos, waarop de villa staat, gold weliswaar geen negatief reisadvies, maar code geel (let op veiligheidsrisico's), toch leidde de reis tot heftige reacties omdat premier Rutte de bevolking had opgeroepen tijdens de herfstvakantie het land niet te verlaten.

Zo zag de welkomstceremonie voor het koningspaar er vanochtend uit:

Welkomstceremonie voor koningspaar in Griekenland

De koning moest vervolgens diep door het stof. Hij keerde snel terug naar Nederland en bood in een video zijn excuses aan. "Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben", zei hij.

Bezoek aan opvangplekken

Naast de officiële onderdelen van het staatsbezoek, zoals een kranslegging en een staatsbanket, is er ook veel aandacht voor het vluchtelingenprobleem.

Een eerder gepland bezoek aan een migrantenkamp op het eiland Lesbos is uit het programma gehaald. Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken is dat gebeurd omdat de problemen in de vluchtelingenkampen niet meer zo groot zijn en er nauwelijks Nederlandse organisaties actief zijn.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken in Athene wel twee andere opvangplekken voor vluchtelingen. In één daarvan worden alleenstaande minderjarige meisjes met een migratieachtergrond opgevangen. Deze locatie wordt door Nederland financieel ondersteund.

Kinderziekenhuis

Verder staat er een bezoek aan de Akropolis op het programma en bezoeken de koning en koningin een kinderziekenhuis dat veel samenwerkt met het Prinses Máxima Centrum op het gebied van kinderkanker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl