Helga van Leur presenteert het energieweerbericht voor een dak vol zonnepanelen
NOS NieuwsAangepast

Energieweerbericht moet leiden tot groener en zuiniger energiegebruik

Vanaf vandaag wordt elke week een nieuw energieweerbericht online gezet, waarin kijkers informatie en tips krijgen om hun energieverbruik te verlagen. Als veel mensen zich aan de adviezen van het energieweerbericht houden, kan dat volgens de initiatiefnemer een paar procenten in gasverbruik schelen.

Stel dat het bijvoorbeeld dinsdag bewolkt is en weinig waait, dan kunnen mensen het advies krijgen die dag niet hun was te draaien of hun auto op te laden. Want als gevolg van het weer is er weinig duurzame energie beschikbaar. Als woensdag de zon wel schijnt en het waait, dan is er veel meer energie beschikbaar voor bijvoorbeeld de was en de auto opladen.

"Als je zo op een slim moment elektriciteit gebruikt, hoef je namelijk minder gascentrales in te zetten om voldoende elektriciteit te produceren. Dit kan heel erg schelen", zegt Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

Het eerste energieweerbericht kwam vanmorgen online:

Het energieweerbericht wordt gepresenteerd door weervrouw Helga van Leur en duurt iedere week zo'n anderhalve minuut. Ze geeft ook algemene tips voor energiebesparing, zoals 'doe je verwarming uit een uur voordat je gaat slapen' en 'doe alleen het licht aan in kamers die je gebruikt'.

Van der Gaag hoopt dat honderdduizenden mensen elke week naar het energieweerbericht gaan kijken. In ieder geval tot eind januari wordt er wekelijks een aflevering gemaakt. Dan wordt gekeken of ze ermee doorgaan. Voor het energieweerbericht wordt samengewerkt tussen de NVDE, elektriciteitsnetbeheerder Tennet, gasnetbeheerder Gasunie en het KNMI.

Het is geïnspireerd op een Frans voorbeeld. Dat bestaat sinds 2020, maar wordt door de hoge energieprijzen de afgelopen maanden door steeds meer mensen bekeken.

'Dag en nachttarief achterhaald'

Hoewel een energieweerbericht volgens energie-expert Jan Willem Zwang een goed initiatief is, zijn er nog wel verbeterpunten, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Het bericht is nu wekelijks, in Frankrijk kan je per uur zien of het interessant is om energie te verbruiken." Daarnaast kunnen de uurprijzen nog worden toegevoegd, om mensen financieel te stimuleren om minder te verbruiken, zegt Zwang.

Bovendien kijkt het weerbericht nu naar heel Nederland, terwijl het weer en de druk op het elektriciteitsnet per regio kunnen verschillen. "Het kan dat er op een bepaald moment in Amsterdam veel wordt verbruikt, terwijl er in Noord-Nederland, waar veel zonneparken staan, juist veel kan worden opgewekt."

Doordat we steeds meer duurzame energie gebruiken denkt Zwang dat het voordeliger wordt om contracten af te sluiten op uurbasis. "Er zijn meer piekmomenten dan tien, vijftien jaar geleden. Nu hebben we 's nachts lage prijzen, in de ochtend heel hoog, 's middags weer laag omdat we dan meer zonne-energie opwekken en in de avond weer heel hoog. Dag en nachttarieven zijn dus zeker achterhaald."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl