Een mannelijke Wakatobi-honingzuiger
NOS Nieuws

Nieuwe vogelsoort ontdekt op Indonesische Wakatobi-eilanden

Op de Indonesische Wakatobi-eilanden hebben wetenschappers meerdere nieuwe vogelsoorten ontdekt. Een van die nieuwe soorten, de Wakatobi-honingzuiger, is herkenbaar aan zijn blauw-gele borst en relatief korte vleugels.

Honingzuigers lijken op Amerikaanse kolibries en leven in de tropen van Afrika tot Australië. Voor de ontdekking van nieuwe soorten binnen de honingzuiger-familie werkten zoölogen van Trinity College Dublin samen met een team van Indonesische onderzoekers.

De onderzoekers keken op de Wakatobi-eilanden, ten zuidoosten van Sulawesi, naar de al bekende staalborsthoningzuiger en fluweelhoningzuiger. Ze kwamen tot de conclusie dat sommige van die vogels eigenlijk behoren tot niet eerder geobserveerde soorten. "Het is verbazingwekkend dat er nog steeds soorten wachten om gevonden te worden in deze regio", zegt hoofdonderzoeker Fionn Ó Marcaigh.

Geïsoleerd door korte vleugels

De Wakatobi-honingzuiger is genetisch anders dan de al eerder ontdekte soorten en ziet er ook anders uit. Hij heeft een donkerder verenkleed, hoger gezang en kortere vleugels dan de staalborsthoningzuiger.

Terwijl de staalborsthoningzuiger zich over meerdere gebieden heeft verspreid, leefde de Wakatobi-honingzuiger door zijn korte vleugels geïsoleerd op de Wakatobi-eilanden. "Kleine, geïsoleerde eilanden zoals deze hebben hun eigen evolutionaire processen, en deze produceren vaak unieke soorten", aldus onderzoeker Ó Marcaigh.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl