NOS Nieuws

7 machinisten en 21 monteurs nodig, maar langste trein ter wereld (1,9 kilometer) rijdt

De Zwitserse spoorwegmaatschappij Rhätische Bahn heeft zaterdag een wereldrecord gevestigd door een trein van 1,9 kilometer lang te laten rijden op een bekend traject door de Alpen. Daarmee is het oude 'langstetreinrecord' van de Belgische spoorwegen uit 1991 met bijna 200 meter verbroken.

Op onderstaande beelden is te zien hoe de trein zich door de Alpen beweegt:

Nieuw wereldrecord: 1,9 kilometer lange trein rijdt door Zwitserse Alpen

De trein reed halverwege de middag van Preda naar Bergün, een 25 kilometer lang traject vol bochten, (keer)tunnels en bruggen, waaronder het beroemde Landwasserviaduct. Het Zwitserse spoortraject werd in 2008 door Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

De bijna 3000 ton wegende trein, bestaande uit 25 treinstellen van elk vier rijtuigen, deed zo'n 46 minuten over de route. Om het gevaarte veilig te laten rijden waren zeven machinisten en 21 monteurs bij de recordpoging betrokken. Passagiers die een kaartje voor de speciale rit hadden gekocht en ook journalisten reisden mee in de trein.

In Bergün verzamelden zich 3000 liefhebbers om te zien hoe de uitzonderlijk lange trein zich over het spoor bewoog. Onder hen ook Maurits Wever uit Leiden. "Dit is zo'n mooi evenement. Je moet je voorstellen dat je middenin de bergen zit en naar een van de mooiste spoorlijnen van Europa kijkt."

Wever vond het "heel erg gaaf" om getuige te zijn van een nieuw wereldrecord. Hij reisde er gisteren met een vriend speciaal voor naar Zwitserland - uiteraard met de trein. "Ik ben hier misschien al tien keer geweest, maar dit was heel bijzonder. We hebben vanaf deze plek drie keer zicht op het spoor, dus we zagen de trein drie keer voorbijkomen."

Om de recordpoging mogelijk te maken reden er zaterdag twaalf uur lang geen andere treinen via de Albulatunnel. De poging was onderdeel van de viering van het 175-jarige bestaan van de Zwitserse spoorwegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl