NOS Schaatsen

Roest klopt wereldkampioen Krol op 1.500 meter in Heerenveen

Roest klopt wereldkampioen Krol op 1.500 meter in Heerenveen

Bij het kwalificatietoernooi voor de wereldbeker in Thialf heeft Patrick Roest verrassend de 1.500 meter gewonnen. Favoriet Thomas Krol kwam niet verder dan plaats drie.

Bij afwezigheid van olympisch kampioen Kjeld Nuis, die eerder deze week een liesblessure opliep, gold wereldkampioen Krol als de gedoodverfde winnaar van de 1.500 meter. Maar Krol stortte in de laatste ronde helemaal in en finishte na 1.46,07.

Dat was een stuk langzamer dan Roest, die twee ritten eerder 1.44,62 op de klokken had gebracht. Krol werd vorig seizoen bij belangrijke wedstrijden vier keer tweede op de 1.500 meter, telkens achter Nuis. Dit keer moest hij zich tevreden stellen met een derde plek achter Roest en de verrassende Louis Hollaar.

Een moetje

Echt rouwig leek Krol daar niet om: "Kwalificatie voor de wereldbekers is altijd een moetje. Veel valt er niet te halen. Maar ik ben blij dat het gelukt is."

Krol weet in ieder wel dat er nog wat werk aan de winkel is: "Ik ben nog niet in topvorm en raak ze nog niet goed."

Zenuwachtige Hollaar verrast

Hollaar wurmde zich met 1.45,42 tussen de twee vedetten, hoewel zijn ploeggenoot Nuis hem eerder deze week al tot topfavoriet op de 1.500 meter bombardeerde. "Hij loopt me al de hele week te stangen", glimlachte Hollaar, die toegaf heel zenuwachtig te zijn geweest, maar nu vooral opgelucht.

Wesly Dijs en Jordy van Workum grepen ook een ticket voor de wereldbekertoernooien.

Er is echter wel een kans dat schaatsbond KNSB besluit om de absente Nuis gezien zijn staat van dienst alsnog aan te wijzen voor de komende vier wereldbekerwedstrijden. Dat zou dan ten koste gaan van Van Workum.

Bekijk het schaatsprogramma van zondag, opnieuw live te zien bij de NOS.

Het nieuwe seizoen

De eerste vier wereldbekerwedstrijden worden verreden in Stavanger en Heerenveen (in november) en twee keer in Calgary (in december). De vijfde wereldbeker en de wereldbekerfinale zijn in februari in Polen.

De startbewijzen voor de EK allround en sprint in Hamar, begin januari, worden verdeeld bij de NK, eind december. De deelnemers aan de WK afstanden van begin maart in Heerenveen worden na de NK afstanden van begin februari bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl