Maurice Hastings hoort het besluit om hem vrij te laten
NOS Nieuws

Amerikaan vrijgelaten na onterechte celstraf van 38 jaar

Een Amerikaanse man is vrijgelaten na een onterechte gevangenisstraf van 38 jaar. Maurice Hastings (69) was veroordeeld wegens een verkrachting, moord en twee moordpogingen, maar uit dna-onderzoek bleek dat een ander de dader is.

"Ik heb jarenlang gebeden dat deze dag zou komen", zei hij bij een persconferentie na zijn vrijlating. "Ik geef niemand de schuld, ik ben niet verbitterd. Ik wil gewoon genieten van de rest van mijn leven nu ik het weer terug heb."

Hastings werd opgepakt na de vondst van het lichaam van een vrouw in de kofferbak van een auto in Los Angeles. Ze bleek verkracht en met een vuurwapen vermoord.

Hoewel hijzelf altijd volhield onschuldig te zijn, veroordeelde een jury hem tot levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating. Hij ontsnapte ternauwernood aan de doodstraf omdat de jury het daar niet over eens kon worden.

Volgehouden

Ten tijde van de moord werd er nog geen dna-onderzoek gedaan naar sporen die waren gevonden op de plaats delict. Een verzoek van Hastings in 2000 om dat alsnog te doen werd geweigerd. Pas bij onderzoek vorig jaar door een belangengroep werd daardoor duidelijk dat het niet om zijn genetisch materiaal ging.

De sporen bleken afkomstig van een persoon die was veroordeeld voor een gewapende ontvoering. Die persoon had daarbij zijn slachtoffer verkracht en opgesloten in de kofferbak van een auto. Deze verdachte is in 2020 in de gevangenis overleden.

De aanklager die de vrijlating begeleidde spreekt van een vreselijk onrecht voor Hastings. Hij roemde diens volharding om een onderzoek af te dwingen. "Door je vasthoudendheid ben je vandaag een vrij man."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl