Gijs van Dijk in de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

PvdA maakt excuses, maar Van Dijk wil geen Kamerlid meer zijn

De PvdA heeft de sanctie tegen oud-Kamerlid Gijs van Dijk vernietigd. Het partijbestuur erkent dat er onzorgvuldig is omgegaan met meldingen over grensoverschrijdend gedrag, maar Van Dijk heeft besloten dat hij geen Kamerlid meer wil zijn.

Van Dijk vertrok op 8 februari uit de Tweede Kamer, nadat meerdere vrouwen hem hadden beschuldigd van ongeoorloofd gedrag. In juni besloot het partijbestuur dat het "onwenselijk" was dat hij de "de komende vier jaar politieke of bestuurlijke functies namens de PvdA bekleedt".

Vorige week concludeerde de beroepscommissie van de PvdA dat het bestuur onzorgvuldig met de klachten was omgegaan. Er was ook kritiek op partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent, die hem geen mogelijkheid tot wederhoor had geboden.

Het partijbestuur neemt de conclusie over. In een verklaring stelt het "dat de kwestie draait om meldingen die betrekking hebben op de privésfeer. Daarbij gaat het niet om meldingen die betrekking hebben op seksueel overschrijdend gedrag. Het spijt het partijbestuur dat die indruk niet eerder is weggenomen."

Partijvoorzitter Sent voegt daar nog aan toe dat het haar zeer spijt dat ze er niet in is geslaagd om aan alle betrokkenen recht te doen. "Met de wetenschap van nu hadden we het proces anders moeten aanpakken."

Nu de partij excuses heeft gemaakt, kan Van Dijk terugkeren naar de Tweede Kamer, maar dat wil hij niet meer. Hij zegt "een zeer lastige periode" af te sluiten. "Alles afwegend wil ik nu een nieuwe start maken. Dat kan ik in de Tweede Kamer doen. Toch kies ik daar nu niet voor. Ik blijf me inzetten voor mensen die kwetsbaar zijn en mogelijk niet zelf hun stem kunnen laten horen."

Volgens het partijbestuur zijn er afspraken met het oud-Kamerlid gemaakt "zodat hij weer kan werken aan een nieuwe toekomst". Het zegt ook dat de partij hoopt "met Gijs te blijven samenwerken".

"Pijnlijk en ingrijpend"

PvdA-fractieleider Attje Kuiken noemt de kwestie "pijnlijk en ingrijpend voor alle betrokkenen". Ze zegt dat de fractie het besluit van het bestuur opvolgt "zodat iedereen zich weer kan richten op de toekomst".

Aanstaande dinsdag neemt oud-Kamervoorzitter Arib afscheid als PvdA-Kamerlid. Dat is een maand nadat zij haar vertrek had aangekondigd, ook vanwege een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag. Daarmee zou er weer plek zijn voor Van Dijk in de fractie en hij heeft een terugkeer dan ook serieus overwogen.

De aangifte die de advocaat van Van Dijk heeft gedaan tegen het onderzoeksbureau Bezemer & Schubad (B&S), dat volgens hem niet bevoegd was om onderzoek te doen naar het oud-Kamerlid, blijft staan. Het is aan het Openbaar Ministerie om daar al dan niet iets mee te doen, meldt de advocaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl