Lucianne Goldberg in 1998
NOS Nieuws

Lucianne Goldberg, aanjager van Clintons seksschandaal, overleden

Literair agent Lucianne Goldberg, die een cruciale rol speelde in het seksschandaal rond de Amerikaanse president Clinton, is op 87-jarige leeftijd overleden. Door Goldbergs adviezen werd de affaire met Monica Lewinsky wereldkundig, die eind jaren 90 leidde tot een afzettingsprocedure tegen de president.

Zo'n vijf jaar eerder was Goldberg benaderd door Linda Tripp, een voormalig Witte Huismedewerker die teleurgesteld was geraakt in de regering-Clinton. In oriënterende gesprekken over een onthullend boek dat Tripp wilde gaan schrijven, vertelde ze dat werkvriendin Lewinsky haar had toevertrouwd dat ze een affaire met de president had.

Het advies van Goldberg aan Tripp was dat ze de telefoontjes met Lewinsky moest gaan opnemen, zodat ze bewijs had van wat er was besproken. In de ruim twintig uur aan geluidsopnames kwamen veel intieme details voorbij, zoals beschrijvingen van seksuele handelingen, Lewinsky's twijfels over de relatie en de invloed ervan op haar carrière.

Op de tapes valt ook te horen dat Tripp Lewinsky adviseerde een jurk te bewaren waarop dna-sporen van Clinton te vinden waren. Dit stuk zou speciaal aanklager Kenneth Starr helpen bewijzen dat de president inderdaad was vreemdgegaan en erover had gelogen.

Een terugblik op de affaire:

20 jaar na 'I did not have sexual relations with that woman'

Hoewel de opnames aanvankelijk voor Tripp persoonlijk bedoeld waren, werd zij gedwongen de tapes over te dragen aan Starr toen duidelijk was dat zij Lewinsky illegaal had opgenomen. Doordat Goldberg haar onterecht had geadviseerd dat geheime opnames geen probleem waren, moest Tripp vervolging afkopen door de cassettebandjes aan Starr te geven.

Het door Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden begon in december 1998 een afzettingsprocedure tegen Bill Clinton vanwege zijn meineed over de affaire. Het was de eerste keer in een eeuw dat een Amerikaanse president daarmee te maken kreeg.

In de Senaat, waar zijn Democratische partijgenoten de macht hadden, werd Clinton uiteindelijk vrijgesproken. Het boek van Tripp waarvoor ze Goldberg had benaderd, kwam er nooit. Wel zei de conservatieve Goldberg later dat ze blij waren dat Clinton "ergens op gepakt was".

Linda Tripp in 1998

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl