Een deurwaarder in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Deurwaarders krijgen steeds vaker te maken met agressie

Gerechtsdeurwaarders maken steeds vaker melding van agressie en geweld tijdens het werk. Branchevereniging KBvG spreekt op basis van de halfjaarcijfers van een opvallende en zorgwekkende toename.

Gerechtsdeurwaarders werken in opdracht van schuldeisers. Ze mogen na een bevel van een rechter bij mensen thuis spullen van waarde in beslag nemen.

In heel 2021 werd 445 keer melding gedaan van agressie en geweld tegen gerechtsdeurwaarders; in de eerste helft van dit jaar waren er al 615 meldingen. Het gaat volgens KBvG-voorzitter Chris Bakhuis om verbaal geweld en bedreigingen, maar ook om fysiek geweld. Zo kwamen er meldingen binnen van gerechtsdeurwaarders die werden geslagen, gegijzeld en bedreigd met wapens. "En het komt voor dat mensen dreigen met zelfdoding", zegt Bakhuis.

Huishoudens in geldstress

De stijging van het aantal meldingen van geweld en agressie heeft volgens voorzitter Bakhuis vermoedelijk te maken met de hoge inflatie en de gestegen energiekosten, die voor steeds meer mensen een probleem zijn. "Het zijn echt niet alleen minima waar we aan de deur komen, maar steeds vaker ook mensen met een goed salaris", zegt de KBvG-voorzitter. "Veel mensen ervaren geldstress. Dat maakt dat ze zo reageren."

De KBvG heeft een brandbrief gestuurd naar minister Weerwind voor Rechtsbescherming. Geweld tegen gerechtsdeurwaarders is volgens de branchevereniging vaak lastig te bewijzen. "Het is het woord van de deurwaarder tegen dat van de andere persoon. Ik ken veel collega's die daarom niet eens meer aangifte doen", zegt Bakhuis.

De KBvG roept minister Weerwind op om een speciale status te geven aan gerechtsdeurwaarders. Zij moeten, net als politieagenten en ambulancemedewerkers, kunnen verklaren op ambtseed, vindt Bakhuis. Dat betekent dat zo'n verklaring moet worden geloofd, en het geen kwestie wordt van het ene woord tegen het andere. "We moeten geloofd worden op ons woord."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl