NOS Nieuws

Proef met heruitgifte medicijnen bespaart 'nu al' 600.000 euro

Er is al 600.000 euro bespaard met een proef waarbij ongebruikte medicijnen, die normaal worden weggegooid, opnieuw zijn uitgegeven. Bij het experiment van het Radboudumc in Nijmegen worden overgebleven medicijnen teruggenomen en aan andere patiënten gegeven na een kwaliteitscontrole.

De bevestigt onderzoeker Charlotte Bekker na berichtgeving van NU.nl. Volgens haar wordt er ieder jaar voor minimaal 100 miljoen euro aan medicijnen weggegooid. Vaak komen ze terecht in de prullenbak, de gootsteen of het toilet. Dat is onnodig, dachten de onderzoekers.

Het experiment wordt gedaan met vier ziekenhuizen en zo'n duizend oncologiepatiënten. Het doel is om deze manier van werken in alle Nederlandse ziekenhuizen mogelijk te maken, in samenwerking met beroepsverenigingen en andere betrokken partijen. De proef loopt begin volgend jaar af, maar de resultaten zijn nu al veelbelovend, stelt Bekker.

Haken en ogen

Het opnieuw gebruiken van medicijnen is niet zomaar mogelijk vanwege strenge wet- en regelgeving. Daarin staat voorop dat de kwaliteit van de medicijnen zeer goed moet zijn, legt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) uit. "Als het medicijn eerder bij iemand thuis heeft gelegen, dan weten we niet wat ermee is gebeurd. Daardoor is de kwaliteit niet meer te garanderen", zegt een woordvoerder tegen NU.nl.

Als medicijnen bijvoorbeeld te warm of te koud zijn bewaard zijn ze onbruikbaar, vertelt Bekker. En ook als de verpakking open is moeten ze de prullenbak in. Bekker hoopt met de proef een manier te vinden om de kwaliteit te garanderen, zodat de wettelijke bezwaren van tafel kunnen. Samen met apothekers wordt daar nu goed naar gekeken.

Bij de proef wordt een speciale zegel op medicijnen aangebracht, waardoor goed te controleren is of ze niet geopend zijn. Ook is er een temperatuurlogger op geplaatst, waarmee te zien is of het geneesmiddel niet te warm of te koud is bewaard. De focus lag in het experiment op dure medicijnen, vanaf 100 euro per verpakking. Volgend jaar zijn de definitieve resultaten bekend.

Chemische afvalbak

Ook bij apotheken worden veel medicijnen weggegooid. Volgens apotheker en ondernemer Piter Oosterhof verdwijnt er ieder jaar voor zo'n 30.000 tot 60.000 euro aan pillen, zalfjes en geneeskrachtige vloeistoffen in de chemische afvalbak. Om verspilling tegen te gaan richtte hij PharmaSwap op, samen met mede-apotheker Jelmer Faber.

Op dit online platform kunnen apothekers overgebleven medicijnen met elkaar ruilen. Oosterhof zegt tegen NU.nl dat ongeveer een derde van de Nederlandse apotheken daar gebruik van maakt. De zorg veroorzaakt volgens hem zo'n 7 procent van de uitstoot in Nederland en daarmee horen medicijnen bij de grote veroorzakers van vervuiling, aldus de apotheker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl