Minister Van Quickenborne in het parlement in Brussel
NOS Nieuws

Verdachten ontvoeringspoging minister worden overgeleverd aan België

De vier Nederlanders die plannen zouden hebben gemaakt om een Belgische minister te ontvoeren, worden binnen tien dagen overgeleverd aan België. Daar worden ze verhoord. Als het tot een zaak komt mogen ze hun eventuele straf in Nederland uitzitten, heeft de Internationale Rechtshulpkamer in Amsterdam besloten.

De mannen werden eind september op verzoek van de Belgische politie opgepakt in Den Haag en Leidschendam. De arrestaties volgden op de vondst van een auto met vuurwapens bij het huis van de Belgische minister Van Quickenborne van Justitie.

Verdachten ontkennen

Zelf meldde Van Quickenborne in een videoboodschap dat met de arrestaties een ontvoeringspoging was verijdeld. Hij is onder verhoogde beveiliging geplaatst.

De verdachten ontkennen dat ze de minister wilden ontvoeren, zegt verslaggever Philip Heymans van VRT NWS. "Een van de drie, een jonge twintiger, vertelde aan de rechter dat hij gewoon wilde uitgaan", zegt hij.

"De tweede vertelde dat hij via sociale media de vraag had gekregen om een auto naar België te brengen in ruil voor 500 euro. De derde zei dat hij gevraagd was om mee te rijden om die auto naar België te brengen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl