Universal Pictures/Courtesy Everett Collection
NOS Nieuws

Romcom 'Bros' wil weg vrijmaken voor meer mainstream lhbti-films

  • Geertruid Peene

    Redacteur Online

  • Geertruid Peene

    Redacteur Online

In het duizelingwekkende aanbod van romantische komedies vanuit de grootste filmproducenten in de Verenigde Staten was er nog geen romantische komedie met een homoseksueel stel in de hoofdrollen. Tot nu, want de nieuwe film Bros draait om de homoseksuele Bobby en Aaron en het ontstaan van hun relatie. Vanaf vanavond is de film in Nederlandse bioscopen te zien.

"In Hollywood worden beslissingen genomen door mensen die bang zijn om gewaagde beslissingen te nemen", zegt acteur Billy Eichner op de vraag waarom het zo lang moest duren. "Hoe langer iets niet gebeurd is, hoe meer angst en twijfel er ontstaat. Dan ligt de focus op alle redenen om iets niet te doen, in plaats van alle redenen om het wel te doen."

Eichner speelt in de film de rol van Bobby Lieber, die zijn tegenpool Aaron (Luke Macfarlane) ontmoet. Ondanks hun grote verschillen en bindingsangst, besluiten ze voor elkaar te gaan.

Bekijk hier de trailer van de film:

Hoofdrolspeler Eichner hoopt dat Bros filmproducenten inspireert om meer mensen de kans te geven verhalen over hun lhbti-leven te delen. "Ik wil dat ze net als ik de mogelijkheid krijgen om zelf de baas te zijn over het verhaal, het te schrijven en te produceren, naast het acteren." Van de acteurs in Bros is een groot deel lhbti'er.

Perspectief

Eichner, die naast hoofdrolspeler ook medeproducent van Bros is, vertelt dat hij zelf werd benaderd werd door regisseur Nicholas Stoller met het idee voor de romcom, omdat Stoller graag het perspectief van een openlijk homoseksuele acteur wilde.

Volgens Eichner kon Stoller zijn perspectief goed gebruiken, omdat Stoller zelf heteroseksueel is en de "lhbti-wereld niet in al zijn nuance en authenticiteit begrijpt." Die kennis is volgens de acteur nodig, zodat lhbti'ers weten dat het verhaal "echt en eerlijk" is en dat ze hun levens goed weerspiegeld zien, zelfs als het op een komische manier is.

De acteur was direct enthousiast over het idee, maar had een voorwaarde. "Ik zei vanaf het begin dat ik het belangrijk vond dat we niet op eieren liepen. Of het nu gaat over hoe het is om homoseksueel te zijn, homoseksuele relaties of de manier waarop we communiceren, seks, alles."

Geen platte personages

Dat Eichner nodig was om de nuance en authenticiteit aan te brengen in de film, betekent volgens hem niet dat bezoekers van de film kennis van de lhbti-wereld nodig hebben om Bros te begrijpen. "We kijken films en series over andere culturen en daar maken we ons nooit druk om. Als het om een film over homoseksuele mensen gaat, moeten we het daar ineens over hebben. Als je Chewbacca van Star Wars begrijpt, dan begrijp je ook homoseksuele mensen die elkaar berichten sturen op Grindr."

In tegenstelling tot veel andere romantische komedies met een lhbti-personage in een bijrol, wilde Eichner dat zijn personage en die van zijn tegenspeler (Luke Macfarlane) gelaagd en complex zouden zijn. "Vaak zien we in films, met wat uitzonderingen in onafhankelijk geproduceerde films, dat dit soort personages slechts de beste vriend zijn, of er alleen zijn om een grap te maken en dan weer weg te vluchten."

Hij wilde ervoor zorgen dat Bobby en Aaron, de personages waar de film om draait, niet alleen slim, leuk en romantisch waren, maar ook hypocriet en onzeker. "Alles wat een mens is en wat homoseksuele mannen vaak niet in films mogen zijn." Ze mogen het soms wel zijn, in andere genres. "Maar dat is vaak tragisch en verdrietig, we wilden juist een vrolijk, romantisch en grappig verhaal maken waardoor mensen zich goed voelen."

ANP
Hoofdrolspelers Luke Macfarlane (l) en Billy Eichner bij de première in Amsterdam

Net als zijn personage in de film benoemt Eichner dat lhbti-rechten in de Verenigde Staten onder druk staan. "Het is shockerend, beschamend en een stap achteruit in de tijd. In sommige staten van de Verenigde Staten is er nu discussie over of je wel het bestaan van homoseksuele mensen mag erkennen tegenover kinderen onder een bepaalde leeftijd."

In Bros is Eichners personage Bobby Lieber druk met de opening van een nationaal lhbti-geschiedenismuseum in Manhattan, in hartje New York. Gedurende de film strooit Lieber met geschiedenisfeitjes over bekende en onbekende lhbti-personages die een grote rol hebben gespeeld in de Amerikaanse geschiedenis.

"Persoonlijk ben ik erg geïnteresseerd in lhbti-geschiedenis en hoe weinig zelfs homoseksuele personen hebben geleerd over de groep", zegt Eichner. "Laat staan dat heteroseksuele mensen iets weten over de rol van lhbti-mensen in de geschiedenis."

De discussies in zijn thuisland maakten het daarom belangrijk om hier aandacht aan te besteden in de film. "Maar het is geen schijnheilige film hoor," voegt hij er snel aan toe. "We drijven in de film ook de spot met de lhbti-gemeenschap, dat is ook belangrijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl