Een priklocatie in Nieuwegein
NOS NieuwsAangepast

Aantal coronabesmettingen nam afgelopen week opnieuw af

Het aantal nieuw gemelde coronabesmettingen is afgelopen week opnieuw gedaald. Het RIVM registreerde 17.600 besmettingen, de week daarvoor waren het nog zo'n 22.700 gevallen. Afgelopen week lieten zich overigens ook minder mensen testen bij de GGD. Maar metingen van het rioolwater bevestigen de afname.

Het gaat om de tweede daling van de weekcijfers op rij. Volgens het RIVM is het nog wel te vroeg om te zeggen of de najaarsgolf al op z'n retour is. Dat heeft te maken met een nieuw opgedoken subvariant van het virus.

De Europese gezondheidsdienst ECDC meldde vorige week dat subvariant BQ.1 binnenkort dominant wordt in Europa. De ECDC verwacht dat deze variant het tussen half november en begin december overneemt van variant BA.5, die we sinds juni het meest zien in Nederland.

BA.5 en BQ.1 zijn allebei varianten van omikron. Sinds begin dit jaar worden vrijwel alleen nog besmettingen met zulke omikronvarianten waargenomen.

De opmars van BQ.1 zal volgens de ECDC waarschijnlijk leiden tot een toename van het aantal besmettingen. Dat komt doordat BQ.1 het immuunsysteem iets beter lijkt te kunnen omzeilen. Uit studies is tot nu toe overigens niet gebleken dat BQ.1 ziekmakender is dan andere varianten.

Ziekenhuisopnames iets gestegen

Wel werden afgelopen week iets meer mensen vanwege coronaklachten opgenomen in het ziekenhuis dan de week ervoor: 603 tegen 587 patiënten.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding, dat het huidige aantal bezette bedden bijhoudt, meldt dat er afgelopen week gemiddeld 1207 coronapatiënten per dag in het ziekenhuis werden behandeld.

Het aantal nieuwe opnames op de verpleegafdeling stabiliseert inmiddels. Voor die afdelingen verwacht het LCPS komende week geen stijging.

Op de IC werden wel meer coronapatiënten behandeld dan voorgaande week, maar het aantal opnames daalt inmiddels. De verwachting voor de IC is stabiel, zegt het LCPS.

Herhaalprik

De uitnodiging voor de herhaalprik wordt sinds vorige week verstuurd aan mensen tussen 40 en 60 jaar. En sinds gisteren krijgen ook de groepen onder de 40 jaar een uitnodiging. Dit verloopt stapsgewijs. Wie een herhaalprik neemt, krijgt een vaccin dat is 'bijgewerkt' en dus beter beschermt tegen de omikronvariant BA.1. Ook zijn er vaccins beschikbaar die zijn aangepast aan de varianten BA.4 en BA.5, maar die worden later pas later ingezet.

Een woordvoerder van het RIVM zegt tegen persbureau ANP dat er "geen enkele reden is" om aan te nemen dat de bijgewerkte vaccins minder goed werken tegen de nieuwe subvariant, BQ.1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl