NOS NieuwsAangepast

NPO wil Ongehoord Nederland opnieuw sanctie opleggen

De NPO wil omroep Ongehoord Nederland (ON!) opnieuw een sanctie opleggen. De NPO zegt in een verklaring dat Ongehoord Nederland "onvoldoende uitvoering geeft aan de bereidheid tot samenwerking ten behoeve van de landelijke publieke mediadienst". Volgens de Mediawet is dat wel verplicht.

Ongehoord Nederland trad op 1 januari 2022 toe tot het omroepbestel.

Uitzending Ongehoord Nieuws

In de verklaring verwijst de NPO naar de televisie-uitzending van Ongehoord Nieuws op 15 september 2022, waarin zonder context filmpjes werden getoond van zwarte mensen die witte mensen in elkaar slaan. De presentator gebruikte daarbij het n-woord en merkte op "dat dit soort filmpjes op grote schaal worden gedeeld op internet."

De filmpjes werden getoond tijdens een gesprek over Bij1, een politieke partij waarin volgens Ongehoord Nederland ook sprake is van racisme.

De uitzending leidde tot verontwaardiging. Volgens de NPO heeft het de samenwerking doen verslechteren, "waardoor de integriteit en betrouwbaarheid van het bestel inmiddels zwaar onder druk zijn komen te staan".

'Aanval op de persvrijheid'

In een schriftelijke reactie op zijn website zegt Ongehoord Nederland verbijsterd te zijn en de beslissing niet te begrijpen. "De strafmaatregel zien wij als een directe aanval op de persvrijheid in Nederland en de mogelijke doodsteek voor onze omroep", zegt voorzitter Arnold Karskens in de verklaring.

Ongehoord Nederland noemt de uitleg van de NPO "onzorgvuldig, lichtvaardig, overijld" en de uitleg "getuigt van een zekere vooringenomenheid jegens de politieke koers die ON! voert".

Veertien dagen

Ongehoord Nederland krijgt veertien dagen de tijd om een reactie te geven op de mogelijke sanctie. Vervolgens zal de NPO besluiten of de sanctie daadwerkelijk wordt opgelegd.

Een sanctie zou kunnen zijn dat het vastgestelde budget voor de omroep met maximaal 15 procent wordt ingehouden.

Ongehoord Nederland kreeg in juli van dit jaar al een sanctie opgelegd vanwege de schending van de journalistieke code van de NPO.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl