De zonsverduistering gezien vanuit Haarlem
NOS NieuwsAangepast

Zonsverduistering op veel plaatsen goed te zien, ondanks wolken

In grote delen van Nederland is de gedeeltelijke zonsverduistering goed te zien geweest. Het hoogtepunt van de verduistering was om 12.05 uur, toen 22 procent van de zon bedekt was door de maan. Het leek daardoor alsof er een hapje uit de zon was genomen.

De verduistering was goed te zien in Utrecht:

In beeld: de gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland

In grote delen van het land waren wel veel wolken, maar scheen de zon toch door het wolkendek heen en was het hapje uit de zon zichtbaar. De verduistering duurde tot 13.03 uur.

Op verschillende plekken in het land hadden sterrenwachten de deuren geopend voor publiek om naar de eclips te kijken. Zo ook in Utrecht, bij sterrenwacht Sonnenborgh, waar veel mensen naartoe waren gekomen om door de telescoop of door een brilletje naar de zon te kijken.

Vooral kinderen vonden het bijzonder:

Allemaal turen naar de zon, waar een hapje uit is

"Het is altijd leuk. Het herinnert je weer even aan het uurwerk van het zonnestelsel, dat alles mooi beweegt en dat we dat mooi kunnen voorspelen", zegt astronoom Edwin Mathlener. "Het is altijd weer prachtig om te zien om zo'n verschijnsel dat jaren van tevoren is uitgerekend, dat dat ook daadwerkelijk op de afgesproken tijd gebeurt."

Natuur

Ook bij Volkssterrenwacht in het Gelderse Bussloo was veel publiek op de been, zowel jong als oud. "Als je er geen aandacht voor hebt, dan zie je eigenlijk niets", zegt vrijwilliger Alex Scholten. "Maar als je met een brilletje kijkt, zie je een 'pacmannetje', het hapje uit de zon."

De natuur merkt van de zonsverduistering overigens niets, zegt Scholten. "Je merkt bij verduisteringen waarbij de zon voor 90 procent is afgedekt, dat het dan het een andere kleur licht wordt en een andere manier van donkerte. Dan gaat de natuur reageren. Maar op deze verduistering reageert de natuur nog niet."

  • Belga/AFP
    De zonsverduistering vanuit Elsene, in België
  • Joop Zuijdendorp/NOS Ooggetuige
  • Erwin Zwart/NOS Ooggetuige

Door de geringe verduistering werd het niet veel donkerder in Nederland, maar dat mocht de pret bij bezoekers in Utrecht niet drukken. "Het is een beetje 'de maan schijnt door de bomen. Maar je ziet heel mooi een hapje uit de zon aan de bovenkant eruit. Het is echt heel leuk om te zien", zegt een bezoekster, die drie kinderen heeft meegenomen.

Een van de kinderen ziet in de zonsverduistering "een soort koek met een hapje eruit". Een andere bezoekster vindt de zonsverduistering "spectaculair". "Het is heel duidelijk te zien. Echt een heel scherpe rand." Veel bezoekers proberen de zonsverduistering met hun telefoon te fotograferen. "Het is heel mooi te zien, als de wolken er niet voorgaan. Het hapje wordt steeds groter."

De eerstvolgende gedeeltelijke zonsverduistering duurt vanuit Nederland gezien nog even: die is op 29 maart 2025.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl