amypieters.nl
NOS Wielrennen

Pieters zet eerste stapjes, na zware fase: 'Overtuiging dat Amy weer zal lopen'

Wielrenster Amy Pieters heeft een bijzondere mijlpaal bereikt in haar revalidatie. Ze heeft haar eerste stappen gezet en Pieters loopt kleine stukjes met ondersteuning en heeft ook al kunnen meetrappen in een duofiets, zo valt te lezen op haar website: "Aan wat ze laat zien, is de overtuiging daar dat Amy weer zal kunnen lopen!"

De 31-jarige Pieters kwam op 23 december van het vorige jaar ten val tijdens een wegtraining van de nationale baanploeg, in de buurt van het Spaanse Calpe. Ze verloor daarbij het bewustzijn en liep ernstig hersenletsel op. Pieters moest een operatie ondergaan en lag maandenlang in coma.

Eind april meldde haar ploeg SD Worx dat de renster weer bij bewustzijn is. Sinds augustus werkt ze verder aan haar herstel in Woerden.

In juni ging verslaggever Steven Dalebout op bezoek bij Amy Pieters en haar familie en maakte het volgende indringende portret.

In stapjes gaat Amy Pieters vooruit, 'maar het heeft een lange tijd nodig'

De revalidatie gaat met vallen en opstaan, zo valt verder te lezen in het bericht. Niet lang geleden was de vrees voor een terugslag groot, nadat Pieters getroffen werd door een insult, een abnormale ontlading van zenuwcellen in de hersenen.

"Ambulance voor de deur en paniek alom. De laatste keer dat Amy een insult kreeg, viel zij enorm terug. Waarschijnlijk door goed en snel te handelen heeft Amy na lang geslapen te hebben er buiten een behoorlijke vermoeidheid er verder geen hele nare gevolgen van."

'Soms horen we een woordje uit haar mond ontsnappen'

Praten lukt nog niet, maar de voormalig Nederlands kampioene op de weg laat steeds vaker geluidjes horen. "Soms horen we ook ineens een klein woordje duidelijk uit haar mond ontsnappen. Herhalen doet ze dit nog niet, maar hoe fijn en hoopvol is het dan weer even haar vertrouwde stem in dit spontaan geuite woord te horen."

"Amy bepaalt het tempo. Zo zijn er dagen dat ze dit niet nog eens wil laten zien, en dan komt er weer zo een dag dat ze wil staan, gaat lopen en dan ook gelijk een serieuze inspanning levert. We nemen maar even voor lief dat ze haar eigen moment kiest. En dat moment komt er, want ineens staat ze!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl