Cryptocommunicatiedienst ANOM werd tot vorig jaar door opsporingsdiensten ontwikkeld en gebruikt om criminelen te bespieden
NOS Nieuws

Brandbrief advocaten over opsporingsmethoden, 'eerlijk proces op het spel'

Meer dan honderd strafrechtadvocaten uiten in een brandbrief hun zorgen over nieuwe opsporingsmethoden van het Openbaar Ministerie (OM). Over de werkwijze bij het in beslag nemen, aftappen en hacken van versleutelde communicatiediensten zou het OM niet open zijn.

Hierdoor staat het recht op een eerlijk proces en het recht op privacy op het spel, schrijven de advocaten. Ondertussen spelen ontsleutelde berichten een hoofdrol in talloze strafzaken. Dat gaat van relatief kleine zaken tot het proces tegen Ridouan Taghi.

De advocaten zeggen dat zij "het maatschappelijk nut van nieuwe, geavanceerde opsporingsmethoden" onderschrijven, maar op dit moment ontbreekt het volgens hen aan transparantie hierover.

De advocaten kunnen hierdoor naar eigen zeggen niet goed nagaan of bewijsmateriaal rechtmatig is verkregen en of dit betrouwbaar is. Rechters zouden verzoeken hiertoe stelselmatig afwijzen.

"Dat klemt", zo schrijven de advocaten, "omdat ondertussen wel sterke, feitelijke aanwijzingen bekend zijn geworden dat fundamentele mensenrechten zijn geschonden of dreigen te worden geschonden".

'Grens bereikt'

Normaal gesproken spreken de advocaten zich naar eigen zeggen alleen uit over individuele zaken. Maar nu is "een grens bereikt", schrijven zij. "Het maatschappelijk belang van een goede rechtsbedeling is simpelweg te groot."

Een woordvoerder van het OM zegt in een reactie tegen Trouw de verwijten uit de brief te kennen. "Tot op heden is het gebruik van cryptodata in het strafproces door opeenvolgende rechters in navolging van het OM rechtmatig bevonden." Hij wil verder niets kwijt over de kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl