EPA
NOS Nieuws

Moties van wantrouwen tegen Franse regering halen het niet

In het Franse parlement is geen meerderheid voor twee moties van wantrouwen tegen de regering van president Macron. De oppositie diende de moties in omdat de begroting voor volgend jaar zal worden aangenomen zonder stemming in het parlement daarover.

Zowel de radicaal-linkse partij LFI als de radicaal-rechtse RN van Marine le Pen dienden vorige week een motie van wantrouwen in. De linkse motie kreeg maandagavond geen meerderheid, ondanks de steun van RN. De rechtse motie werd niet door links gesteund en haalde het ook niet. Daarmee heeft de regering van Macron de stemmingen overleefd.

'Samenwerking onmogelijk'

Voor het aannemen van de begroting zonder stemming van het parlement beroept premier Elisabeth Borne zich op de grondwet. Die biedt daartoe de mogelijkheid in uitzonderlijke gevallen.

Volgens haar was samenwerking met de oppositie onmogelijk: die had al aangekondigd sowieso tegen de begroting te stemmen. De premier zei eerder dat de oppositie duizenden amendementen had ingediend, waardoor de behandeling van de begroting te lang zou duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl