NOS Sport

Keen stunt op 51-jarige leeftijd en is weer Nederlands kampioen tafeltennis

Trinko Keen heeft bij de NK tafeltennis in Zwolle voor een grote verrassing gezorgd. Vijftien jaar na zijn zesde nationale titel werd de 51-jarige veteraan voor de zevende keer Nederlands kampioen in het enkelspel.

"Het voelt wel als de eerste", zei een stralende Keen na afloop. "Dit is echt het nieuwe leven. Dat kun je niet meer vergelijken met het oude leven."

Keen verrast: op 51-jarige leeftijd Nederlands kampioen tafeltennis

In het oude leven waar Keen op doelt, groeide hij uit tot een nationaal tafeltennisicoon. Hij is een van de weinige Nederlanders die het lukte om de sport professioneel te beoefenen. Hij bereikte de achttiende plek op de wereldranglijst en deed in 1996, 2000 en 2004 mee aan de Olympische Spelen.

Maar een nationale titel veroveren, dat was inmiddels alweer vijftien jaar geleden.

'Pushen, pushen, pushen'

In de finale in Zwolle stond de 51-jarige Keen tegenover Barry Berben. De 18-jarige Limburger won nog wel de eerste twee games, maar boog alsnog met 2-4 voor de oude meester. Maar zo makkelijk als het klinkt, ging het niet voor Keen.

"Het liefst doe je gewoon makkelijk, maar je ziet toch aan die twee games dat dat niet gaat. Je moet pushen, pushen, pushen."

Keen pakt na vijftien jaar weer nationale titel: 'Het voelt als de eerste'

Keen won in 1996 zijn eerste nationale titel in het enkelspel. Pas zeven jaar later, toen hij drie NK-titels op zak had, werd Berben geboren. Naast zeven titels in het enkelspel werd Keen ook nog twaalf keer Nederlands kampioen in het herendubbelspel.

Advies

Een man met ervaring, dus. En dus ook iemand die de nieuwe talentvolle generatie graag advies geeft. "Er zit muziek in, maar ze moeten wel meer doen dan gewoon doorgaan. Kijk om je heen, leer van de top en zorg dat je daar zo snel mogelijk komt."

De kans dat Keen zelf nog in de top te zien zal zijn, is niet heel groot. "Al heb ik nog wel een keer een Champions League geprobeerd", lacht de tafeltennisser. "Je gelooft er altijd nog in. Wie weet volgend jaar weer."

Bij de vrouwen veroverde Emine Ernst in Zwolle voor het eerst de Nederlandse titel. De 19-jarige Gelderse won in de finale van de 47-jarige Yana Timina: 4-1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl